Életmód

Nagy karácsonyváró szaloncukor-kóstoló

Idén sem menekülhettünk, a karácsony szaloncukor nélkül olyan, mint a Dallas Jockey Ewing nélkül. Tudjuk. Így hát nem sajnáltunk idõt, energiát, és felderítettük az eddig még fel nem derített szaloncukorfajtákat!

Idén legyen valami más! – adtuk ki a jelszót magunknak, vagyis nehezítettünk a beszerzésen, és kifejezetten azokat a fajtákat választottuk, amelyekkel még nem találkoztunk. A kóstolásba bevettük a megbízhatónak ítélt Milkát, és kalandoztunk az utcai árusok mérlegeinek vidékére is.


Nagyon sok jó tapasztalattal mégsem szolgálhatunk, bár szerkesztőségünk tagjai közül ki-ki másfajtát szeret, mégsem sikerült igazán valódi kedvencet találnunk.


Smekt szaloncukor – zselés


Abból baj nem lehet, ha az ember zseléset választ – gondolhatná a kezdő szaloncukor-kóstoló. De az élet nem ilyen egyszerű. Mert valóban a zselés jó, de van jobb zselés is. A roppanós csokimáz és a rezgő kocsonyaszerű beltartalom egymásnak feszülő izgalmas egyensúlya ezúttal csak vágy marad. Kicsit nyammogós csokiban kicsit nyammogós zselé. Hétköznapokon egy kis nassnak jó.








Bonbonetti – Disney tejeskaramella-ízű szaloncukor

A fiúknak micimackós, a lányoknak tündéres csomagolás igazán nagyszerű ötlet. Az biztos, hogy az üzletekben a gyerekek kiabálva követelik a maguk szaloncukoradagját rajzfilmhős-csomagolásban. A csomagolással egyébként nincs is baj, nagyon jól néz ki, színes, kicsit talán nehezen passzítható egy piros-arany vagy egy rusztikus stílusú karácsonyfára, de hát legfeljebb a fa alól kosárból eszegetjük! Már ha eszegetjük. A gyakorlott kóstolók egyből ráérezhetnek, hogy az elnevezés tejeskaramella-ízt ígér. Vagyis vigyázat, ez nem AZ a tejkaramella! A szaloncukor két rétegének egy tejes és egy kakaós íze kellemes, de semmi különös. A karamellaíz nem erőteljes, és némi kakaóvajas utóíz rontja az amúgy kellemes hatást.













Szaloncukor házilag

Fórumozóink ötletei közül zaki97 szaloncukorreceptjét közöljük:


„Évek óta a nagyim receptje alapján csinálom:

Szaloncukor
Hozzávalók:  
• 40 dkg cukor
• 7 ek. tej
• 5 dkg Rama
• kakaópor

A cukrot a tejjel felfőzzük. A lábast levesszük a tűzről, és egy csepp próbát végzünk a tányéron. Ha nem szilárdul meg, akkor tovább főzzük 1-2 percig. Miután készen van, levéve a tűzről belekeverjük a kakaóport és a többi tölteléket. Pl. citromhéj, narancshéj, kókusz, mogyoró.


A tepsit olajjal megkenjük, majd a szaloncukormasszát ráöntjük, és kb. 20 percig dermedni hagyjuk. Ezután felkockázzuk, és celofánba becsomagoljuk.”

• További szaloncukorötletek itt! »   






Kimért szaloncukrok

Az igazi kihívás a kóstolóknak. Utcai árustól vásárolt szaloncukor esetében néha nehéz beazonosítani a gyártók szándéka szerinti ízvilágot. Ami bármelyik kóstolt fajtára jellemző, az az erőteljes műutóíz, amely mintegy védjegyül is szolgálhatna, ha pozitív élmény társulna hozzá.

• A műanyag kakaós
Lehet, hogy amúgy is csak a futottak még kategóriában kapna helyet, hiszen egy snassz kakaós ízvilággal igazán nincs mit villantani. A szuperpink csomagolás még jelenthetne némi pluszt, hiszen ha kifejezetten Barbie-stílusú fára vágyunk, egy biztos dizájnelemre építhetjük a díszítési macerát. De nagyon sokat ne eszegessünk belőle, nem finom.






• A brutál likőrös
Maradjunk a pinkfeelingnél! A csengettyűs változatú csomagoló már nem is szaloncukrot takar. Inkább olyan, mint egy téliesített nőnapi bonbon. Ráadásul a töltelék is valami brutál pink alkoholos körömlakklemosó, amelytől a levegőt is visszafelé vesszük. Bizarr hatás itt az átszellemült adventben. Hogy pontosan milyen ízű, az nem derült ki, likőrös valamilyen ízű.
















• A fincsi banános
Pirosban, ahogy az illik, és nem vág át, tényleg banános. Jobb pillanataiban emlékeztet a banánívre, de csak emlékeztet. Végül is ennél a variációnál nincs nagy döbbenet, édes, puha, csokis és banános. Korrekt.








• A titokzatos mákos
Bevallom, ettől féltem kicsit, van az emberben némi aggodalom, ha az eddig metélt tésztán fellelt ízvilágot egyszer csak csokiba burkolva kell megszeretnie. Így vagyok a mákos fagyival is. A mák az legyen bejgli, guba, tészta, néha sós rúdon ízélmény. De szaloncukor inkább ne. Ki szereti a hideg mákos gubát?








• A nem túl jó vajkaramellás
Megint talán túlzás vajkaramellásnak nevezni valamit, ami inkább csak emlékeztet a nevére. A karamellíz teljességgel elveszik a nyelv ízlelőbimbói között, inkább egy erőteljes édesség árad csak szét a szájban, jobb- és balhoroggal támadva a fogzománcot. Hát nem is tudom, hagyjuk inkább a fán lógni, arany csomagolása legalább szikrázik az égősoron.








 




A szaloncukrok fellelt ára 260– 1100 forint között volt. Az üzletekben – a tavalyi dömping után – meglepően kis választékkal találkoztunk. Néhány már klasszikus magyar mellett sok helyen megtalálhatók import- (elsősorban szlovák) szaloncukrok is. 
A kimért szaloncukrokat a Déli pályaudvar aluljárójában vásároltuk.
Mantilla – csábító csemegék – marcipánízű szaloncukor


Vajon mire csábíthatnak a Mantilla csemegéi? Ez a gondolat fut át az agyamon, miközben a nyelvgyöknél érzek némi mandulaaromát, csak az a baj, hogy az édes massza mindent elsöprő erőszakossága még a mandulaaromát is felülmúlja. Hiába a tűzpiros csomagolás, nehezen tudjuk megbocsátani az tömény édes, már-már gejl ízt.






Csengettyű szaloncukor – vajkaramellás

Határozottan hirdeti az áhított finom ízt, azt a jó kis vajkaramellásat, nosza, hát beleharapunk a meglepően apróka szaloncukiba. Omlós cukorka, de csak felidézi a vajas karamellás élményt. Az élményt erősíti az itt-ott a fogakra tapadó cukormáz is, de az ízhatás erősen elmarad attól, amit lengyel barátaink tejkaramellájában annyira szeretünk. Aki idén piros gömbökkel díszíti a fáját, annak legalább vizuális élményt nyújt.






 

Milka – marcipános

Egy Milka azért mégiscsak Milka – mondogattuk, miközben bontogattuk a klasszikus lila csomagolást. Milkának Milka, a csoki mindenképpen, nem kakaóvaj-mellékízű, kellemes, bársonyos, alpesi meg minden. A marcipán azonban kissé túlédesített, ezért aztán a csoki is nehezen élvezhető. Finom, de nem az igazi, sajnos.











Műsoron kívül
Úgy esett, hogy december 6-án reggel a mi szerkesztőségünben is járt a Mikulás, és nagy puttonyából piros, klasszikus, régi csomagolású marcipános szaloncukrot tett mindenkinek az asztalára. A marcipánízű szaloncukor mennyei fajtáját. Akármit kóstoltunk szaloncukorból, mindenki csak a Mikulás szaloncukrát emlegette. Bár nem volt a kóstoltak között, de nálunk a Szamos marcipános vitte el a pálmát.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top