nlc.hu
Életmód
Kiemelkedő értékű adomány a gyermek szívátültetés támogatásáért

Kiemelkedő értékű adomány a gyermek szívátültetés támogatásáért

Az adományokból több mint 36 millió forintos kompakt kardiológiai ultrahang készüléket vásárolhatott a Gyermekélet Alapítvány

A múlt év legvégén történelmi jelentőségű eseménynek lehetett tanúja Magyarország: a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának orvos-csapata végrehajtotta a legelső hazai gyermek szívátültetést.

Ez azonban csupán a kezdet, hiszen azoknál a kis betegeknél, akiknél az egyéb beavatkozási lehetőségek már kimerültek, csakis a szívátültetés jelentheti a reményt az életre. Az ilyen esetekben a legnagyobb problémát a megfelelő donorszív kiválasztása jelenti. Ezért a Gyermekélet Alapítvány azt a felkérést kapta, hogy szerezzen be egy hordozható, kompakt kardiológiai ultrahang készüléket, melynek segítségével a donorszív vizsgálata már a betegágynál hatékonyan lehetővé válik, s így, a beavatkozáson átesett kis páciensek esélye a műtét sikerére jelentősen megnő.

2008. január végén a több mint 36 millió forintos, a hazai nonprofit szférában kiemelkedő értékű adomány átadásra került, s immár minden jövőbeli beteg gyermeknek nagyobb esélyt biztosít az életre.

A befolyt adományokból megvásárolt hordozható, kompakt kardiológiai ultrahang készülék segítségével biztosíthatóvá válik a legmegfelelőbb donorszív kiválasztása, és döntő jelentősége van a beültetett szerv korai kilökődésének felismerésében a transzplantáció után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top