nlc.hu
Életmód
Fõangyal az Angyalok konyhájában

Fõangyal az Angyalok konyhájában

Kata sikertörténete, ahogy õ fogalmaz, a lehetõ legbanálisabb. Mivel „saját bõrén” gyûjtötte élete vállalkozásához a tapasztalatokat, hiteles és jó, amit csinál. Persze, az már más kérdés, hogy ehhez a megtapasztaláson kívül még megannyi pozitív tulajdonságra volt szüksége.

Például kiváló kommunikációs és szervezőkészségre, kitartásra, bátorságra és eltökéltségre.


Az egyetem végzős évfolyamán a tudományos kutatás felé indultam – meséli Dudás Kata, pszichológus, cégvezető -, így nyertem el egy egyéves angliai tanulmányi ösztöndíjat. Napi 16 órákat ültem a számítógép előtt, éjszakánként tömtem magamba a csokoládét, hogy legyőzzem az álmosságot, és egyáltalán nem csodálkozni való, hogy egyszer csak azt vettem észre magamon, már nem az vagyok, aki voltam. Három hónap alatt 10 kg jött rám, sunyin és alattomosan. 15 kg pluszig ment a folyamat, amelyben döbbentem figyelhettem meg, mint adja meg magát a szervezetem, a testem ennek az elképesztő állapotnak. Körülbelül így érezheti magát egy cserbenhagyásos baleset áldozata is. A hazautazásom után aztán persze nem véletlen, hogy a tanulmányaimban a táplálkozási zavarok témakörrel kezdtem foglalkozni. Az akkorra már nyilvánvaló lett számomra, hogy az angliai hónapok alatt depressziós lettem, és nem is csak feltétlenül az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége növelt szinte duplájára. Hiszen ma már tudományosan bizonyított tény, hogy mint minden egyéb testi problémánk, elhízásunk vagy kóros soványságunk is agyunk helytelen működésének következménye.


Hazajöttél és kemény fogyókúrába kezdtél?
Hát így is mondhatjuk. Óriási szerencsém volt! Az egyetemmel szemben volt egy kis kifőzde, Gaskó Gyula bácsival az élén, a komoly szakmai múltú, nagytudású fantasztikus séffel – nem vicc, korábban a legelegánsabb szállodákban dolgozott, de gáláns válásai csak ezt a kis étkezdét hagyták meg az anyagi javakból -, aki amikor meglátott meglehetősen dundin, igencsak rám pirított: Na, Katácska, ez már azért túlzás! Neki köszönhetem, hogy szép lassan visszanyertem az eredeti alakomat: csak azt ehettem, amit ő főzött nekem a közeli Hunyadi téri piacon vásárolt friss zöldségekből, gyümölcsből. Tudta, mit szeretek, és azt is, mivel tudja csillapítani az amúgy tényleg jó étvágyamat úgy, hogy közben nem hogy nem hízok tovább, de még fogytam is! Tulajdonképpen neki köszönhetem az Angyalok konyháját. Együtt, odafigyelve az ételeimre, olyan reformtáplálkozást alakítottunk ki, ami a mai napig megállja a helyét, és rajtam kívül már sokaknak segített.
Nehéz volt betartanod ezt a diétát?
Azért nem volt nehéz, mert finomakat, izgalmas új ételeket ehettem! Arról nem beszélve, hogy amikor körülbelül három hónap múlva megéreztem magamban a változást, olyan érzés kerített hatalmába, mintha ködfátylak hullottak volna le rólam, valami egészen fantasztikus dolog ment végbe bennem. Valami olyasfajta érzés volt, mint amikor nagyon mocskos vagy és aztán végre megmosakszol – egyszerűen kristálytisztának éreztem magamat belülről. Azon kívül, hogy 10 cm-rel a föld fölött lebegtem, nem csak a 15 felszedett kilótól szabadultam meg, hanem attól az 5 kg-tól is, amivel világ életemben küzdöttem. Egész egyszerűen az agyam átállt egy másfajta működésre, miközben rácsodálkoztam valamire, ami a világ legegyszerűbb dolga, már jó páran megmondták, megírták korábban is: ha jót eszel, jól érzed magad. De amíg ezt nem tapasztalja meg ki-ki saját magával kapcsolatban, addig hihetetlen, elképzelhetetlen.
Akkora élmény volt mindez számomra, hogy elkezdett foglalkoztatni, vajon csak nálam működik-e, vagy másnak is ekkora változást hozna az életébe? És ha igen, miért nem csinálja más is ezt? Mondanom sem kell, hogy a lelkem is helyrebillent, szóval óriási volt a kontraszt az angliai énemhez képest. A diplomamunkámat is az általam kidolgozott és kipróbált táplálkozási reform és a mentális állapot összefüggéséről írtam. De már nem a saját történetemen keresztül, hanem nyolc, vállalkozó szellemű hölgyet tesztelve vettem újra és újra górcső alá az étkezés-terápiát. Hetekig etettem ezeket a nőket, többek között az édesanyámat, a legjobb barátnőjét és kedves ismerősöket, és az én példám után már nem volt furcsa, hogy „csodaszámba” menő változások történtek az ő életükben is. Volt például egy olyan 43 éves asszony, aki már szinte lemondott az anyaságról, mert azt mondták, nem lehet gyereke. Az étrendje megváltoztatása után teherbe esett. Egy másik „teszthölgy” évek óta szeretett volna megszabadulni a lakásától, sikertelenül, a kúra alatt  el tudta adni. Persze mondhatjuk, hogy ezek véletlenek. De meggyőződésem, hogy a véletlennek semmi köze mindehhez, mint ahogy ahhoz sem, hogy mindegyikük visszanyerte azt az egészséges alakját, ami a szervezete működéséhez a legideálisabb, mindenféle önmegtartóztatás és görcsös diéta helyett, természetes tempóban, kiegyensúlyozott lelkiállapottal.
Hogy lett ebből végül vállalkozás? Újabb „pácienseket” toboroztál?
Engem kezdtek el hívogatni, nem egyen-ketten, vadidegen emberek is, hogy szeretnének ők is végigcsinálni egy-egy „kúrát”. Ekkor jött az ötlet, hogy ebből az egészből valamilyen hivatalosan is működtethető dolgot hozzak létre.
Miért éppen Angyalok konyhája lett a neve a reformkonyhádnak? Van ennek valamilyen spirituális háttere is?
Nincs, és én magam sem foglalkozom ezotériával, attól függetlenül, hogy némely gondolatisága engem is érdekel. De ettől az Angyalok konyhája teljesen független! A mi működésünk lényege az a meggyőződésem, hogy semmilyen gyakorlat sem működik a hátterében húzódó elmélet nélkül. Lehetek én egy nagyon jó terapeuta és kiváló pszichológus, segíthetek is ezáltal sokat az embereknek, ha „adom nekik”, mit kell tenniük, jelen esetben enniük, de ha nem támogatom őket „gondolati kapaszkodóval”, egy elméleti tudással, sokkal kevésbé lesz hatékony az együttműködésünk. A további életét illetően eredményesek csak a tudatosodási folyamattal kísérve lehetünk.
A mi alapkoncepciónkhoz az is hozzátartozik, hogy „személyre szabott” étrendet kap mindenki, hiszen mindenki másképp egyforma, mindenkinek más válik be. Általában ezen a ponton bukik el a legtöbb divatdiétát követő, mert nincs mindenkire egyformán ható generálszósz! Lehet, hogy a padlizsán egy rendkívül egészséges zöldség, de ha te éppen allergiás vagy rá, ráadásul ezt nem is tudod, további kárt okozhatsz önmagadnak. Nálunk „pillanatokon” belül kiderülnek ezek az egyéni finomságok és mindenkinek a kúráját „védőangyalként” kísérjük végig.
Ez azt jelenti, hogy te minden egyes ügyféllel, partnerrel leülsz és nem csak az étrendjét beszéled  meg, hanem mint pszichológus is kezeled?
Természetesen.  Ez egy evésterápia, melynek során hétről hétre kielemezzük, megbeszéljük a változásokat, a felmerülő kérdéseket. Az étkezésen keresztül együtt jutunk el a gyökerekig, hogy miért lett valaki depressziós, mi a baja az életével, és hogy a táplálékán keresztül hogyan fordíthat a berögzült szokásain. Természetesen, mindezt akkor, ha az ügyfél is így szeretné, de ha mondjuk már visszatérő megrendelőnk, és csak újabb megerősítésre van szüksége, elegendő lehet az étrend felelevenítése is.
Hihetetlennek tűnik…
Pedig ez így van. Freud minden problémánkat a szexualitásra vezetett vissza, az egy másfajta megközelítése a dolgoknak. De ugyanúgy létjogosult az evésünkben keresni bizonyos ok-okozati összefüggéseket. Ennünk kell, hogy életben maradjunk, csak éppen nem mindegy,  mivel működtetjük önmagunkat. Az ételeink „átvivő anyagok”, energiák, érzelmek, információk katalizátora, mikor mire van szükségünk. De ugyanúgy, ahogy evésbe fojthatjuk a bánatunkat, úgy akár oldhatjuk is általa! Az étkezési szokásaikkal a legtöbben – tudattalanul – csak még jobban belekavarják magukat abba az állapotba, amibe beleragadtak. Holott odafigyeléssel, tudatos táplálkozással a rossz állapot visszafordítható, és újra a helyes mederbe terelhetjük az életünket. Mert ha végre megszilárdul egy pozitív hozzáállás az evéshez magához, az előbb-utóbb minden másra is kiterjed, ami csak körülöttünk, mellettünk zajlik.
Mondd csak Kata, Te tudsz főzni?
Bevallom, amikor belevágtam az Angyalok-ba, akkor még egyáltalán nem tudtam főzni. Ma pedig már én magam is tartok főzőtanfolyamokat.  Úgyhogy a válaszom – büszkén –  igen. De hát  nagyon egyszerű megfőzni ezeket az ételeket! Arról nem beszélve, micsoda kreativitás, örömforrás rejlik a főzésben! Nem véletlenül művészet a szakácsművészet! És mennyire érdekes az, amikor megismered a saját szükségleteidet, és eljutsz a felismerésekhez a szervezeted működésével kapcsolatban. Ezzel saját magunkhoz jutunk közelebb. Az ügyfeleknek is mindig azt szoktam mondani, hogy ne nekem higgyenek, a tanácsadójuk velem szemben ül.
Ehhez azonban nagyon tudatosan kell élnünk, nem?
Miért, miről szól az életünk? Vagy nem erről kellene, hogy szóljon?  Levegőt is tudatosan veszünk, mégsem gondolunk rá folyamatosan. Nyilván ennek az étkezési  tudatosságnak is vannak rögzíthető, beépíthető reflexei és önfegyelmet igénylő részei is.
Az Angyaloktól mennyi időt kap egy-egy páciens, hogy változtasson az életvitelén?
Azt szoktuk mondani – két szakmai tanácsadómmal, a dietetikus és a pszichopedagógus kollégámmal –  hogy két hét a minimum, de legalább egy hónap az optimális, amit mindenképpen érdemes végig csinálni, hiszen  kb. 10-14 nap, amire a szervezet egyáltalán képes az átállásra, vagyis elkezdi „elhinni”, hogy most valami jó dolog történik vele. Sok úgynevezett egészségdiéta üt vissza csúnyán éppen azért, mert túl gyors, túl drasztikusan lép fel az addigi megszokásokkal szemben. Kell a néhány napos ráhangolódási, bevezető szakasz, aztán maga a tisztulás, az átállás és végül a kúra lecsengetése, amikorra tulajdonképpen kialakul az, hogy kinél-kinél  mi az, ami még belefér, és mi az, amitől végleg búcsút kell vennie. Ez teljesen egyéni, és ennek nem megúszható, saját tapasztalat kell, hogy az alapja legyen.
Te hét éve élsz e szerint a reform szerint. Megtanultad, elsajátítottad, lefogytál, na és konyhát vezetsz…
És továbbra is folyamatosan fejlődök tanulok, leginkább az ügyfeleimtől, és továbbra is keresem a saját személyre szabott programjaimat is. A cégvezetés például teljesen idegen az én alkatomnak, rengeteget küszködtem vele, mire valamennyire „üzletasszonyosodtam”, de soha nem leszek igazán az. Az elmúlt öt évben meg kellett tanulnom jól szervezni a dolgokat, hogy ne ússzak el folyamatosan, lassítanom kellett az egykori „szélvészkisasszony” tempómon, meg kellett tanulnom türelmesebbnek lennem. A mozgásigényemet, ami folyamatos és kínzó hiánnyá tudott válni például azzal elégítem ki, hogy mindenhová biciklivel járok. Az a gyönyörű kis helyes fekete bicikli a lépcsőházban az enyém!
Bátor vagy, ebben a városban!
Imádok biciklizni, fantasztikusan felszabadító érzés. Azért egy időben ki volt rá írva a bringámra: Nincs időm fitneszbe menni, vigyázz rám! – mert hát azért nem tökéletes a koordinációs készségem. De valamit muszáj csinálni. Aztán tavaly – sok-sok egyéb mozgásforma kipróbálása után – találtam egy fantasztikus dolgot, a NIÁ-t, amire hetente háromszor eljárok, most értve meg, mit jelent, az arra van időd, amire akarod jól ismert, közhelyszámba menő alapigazságot. Végül is, ha hagyja az ember, kialakulnak benne a prioritások, mindennek meglesz a helye a fontossági sorrendben.
Van egy fantasztikusan finom, és hatékony immunerősítő nyalánkságotok, amiről bárki, aki beszerzi tőletek, megtudhatja, hogy „családi örökség”, grúz dédnagymamád receptje alapján készül. Ezek szerint nem csak a megtapasztalás, a gének is „angyalt” csináltak belőled.
A dédnagymamám valóban ismert füvesasszony volt a faluban, ahol élt. Büszke vagyok rá és mindenkinek csak ajánlani tudom az örökségét.
Az eredeti szakmád, a pszichológia mennyire fogad el téged és a terápiádat?
Teljes mértékben. Rendszeresen meghívnak előadásokat tartani akár az egyetemre, akár különböző rendezvényekre, nemzetközi konferenciákra is eljutok, hiszen az evészavarokkal foglalkozó szakemberek száma még mindenhol meglehetősen kevés. Sőt azt mondhatom, sokkal többet foglalkoznék a reformtáplálkozás szakmai kérdéseivel, ha nem kötne le ennyire a cégvezetés. Ami viszont egy kis szívfájdalmam, hogy a konyhaművészetben még nem számolnak velünk. Pedig olyan sajátos ételeket hozunk létre…Egyszer talán eljutunk odáig, hogy közvetlenül az iroda mellett lesz a konyhánk, amikor csak egy ajtót kell kinyitni ahhoz, hogy bárki láthassa, miből, hogyan készülnek az egyes fogások, az elmélet mellett fizikai valójában is kézzelfogható,  illatokkal csábító lesz a munkánk.  


 


KERET:
Az Angyalok konyhája az élet és az evés szeretetén alapuló reformételek futárszolgálata. Ügyfeleik leginkább elfoglalt, de igényes  közép- és felsővezető, több mint a fele férfi.
Az angyalkonyha organikusan kivizsgált, bioélelmiszerekből állítja elő az ételeket, számos hazai biotermesztővel áll közvetlen kapcsolatban, folyamatosan bővíti az étlapot.
Minden egészséges, ami tiszta és jó, de tudnod kell, hogy Neked, mi tiszta és mi jó! – ez az alapgondolata. Jövőt illető tervük egy saját étkezésterápiás központ létre hozása, ill. egy két angyali ételkiegészítő és finomság szélesebb körben történő elterjesztése. Addig is megtalálható a főváros szívében lévő irodában, a különböző egészség-rendezvényeken, illetve az interneten.
A minőség nem mehet a mennyiség rovására így nem törekszik feltétlenül megrendelői körének nagyszámú bővítésre, elégedett ügyfeleire a legbüszkébb, akik időről időre visszatérnek a minőségi táplálkozáshoz, és a tisztító-kúrák ily módon legegészségesebb vállfajához, hogy egyrészt szinten tartsák azt, amit elértek, másrészt, mert ők már tudják, hogy minden jón lehet még tovább javítani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top