Életmód

Hús, ég veled!

A keresztény hagyományok szerint már beléptünk a húsvétot megelőző 40 napos böjt időszakába. A nagyböjt sokak számára nem jelent mást, mint carne vale, azaz egy időre elbúcsúzni a húsos és zsíros ételek fogyasztásától.

A böjt szó sokaknak eléggé pejoratívan hangzik, és a nemevéssel, koplalással azonosítják. Tévesen, mivel a modern kor emberének már számos böjttípus és táplálkozási iskola áll a rendelkezésére, hogy tudományosan összeállított ételek fogyasztása mellett, bizonyos ételtípusok elhagyásával (például hús, fehér liszt, cukor stb.) a szervezetet megtisztítsa, és felkészítse a tavasz érkeztére.
Kösd össze a kellemeset a hasznossal, és használd fel a böjti időszakot arra, hogy egy időre búcsút mondj például a húsevésnek. Így egészséges táplálkozás mellett javul az általános közérzeted, és megszabadulsz néhány fölösleges kilótól is.

Mióta böjtölünk?

A böjt régi önfegyelmező eszköze az emberiségnek, már szinte a kezdetek óta. Böjtöltek az ókorban, hogy kiengeszteljék a haragvó isteneket, böjtöltek egészségügyi szempontból vagy vallási felajánlásból, áldozathozatalból. A természeti népeknél a böjtölés mind a mai napig azonos a gyógyítással.

Mit jelent a böjt?

Röviden annyit jelent, hogy egy meghatározott időre lemondunk bizonyos táplálék elfogyasztásáról. Ez valamikor csak a húsfélékre vonatkozik, vagy a szilárd táplálékokra, vagy éppen csak annyi ételt és italt veszünk magunkhoz, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van.
Mire jó a böjt, és hogyan használ szervezetünknek? Aszklépiosz ókori görög orvos az egyik leghatásosabb gyógymódnak tartotta, akárcsak Hippokratész. Görögországon kívül Egyiptomban és Indiában is ismerték gyógyhatását. A különböző vallásokban más és más böjtölési szokás alakult ki: a zsidó vallásban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok ramadán idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt, a Krisztus feltámadását megelőző negyven napon keresztül. A régi időkben olyannyira szigorúan betartották a nagyböjtöt, hogy amíg tartott, az egyház előírása szerint elhagyták az állati eredetű zsírral való sütést-főzést és a hús evését.

A böjt formái

Sokféle böjt létezik, de közös jellemzőjük az, hogy a testet és a lelket egyaránt felfrissítik és gyógyítják azáltal, hogy szervezetünk megtisztul a túlzott húsevés, a félkész termékek és az adalékanyag-fogyasztás következtében felhalmozódott és leülepedett káros anyagoktól.

Alkalmi böjt: Alkalmanként tartott egy-két napos böjt. Ideális lehet egy nagyobb fogyókúra bevezetésére.
Rendszeresen tartott böjt: A hét bizonyos napján rendszeresen megismételt böjt.
Húshagyó böjt: Időtartalma függ a böjtölő elhatározásától, szándékától, terveitől, esetleg a vallási hagyományoktól. Ideje alatt a húsféléket növényi eredetű táplálékkal helyettesítik (tofu, búzahús stb.).
Reggeli böjt: A szilárd reggelit gyümölcslére, gyümölcsteára cserélik le, így a csökken a bevitt napi táplálékmennyiség. Ideális kisebb súlytöbblet csökkentésére is. Reggeli böjt alkalmazásakor az ebédet a megszokottakhoz képest korábban (akár egy órával is) el lehet fogyasztani.
Léböjtkúra: Ideje alatt teljesen le kell mondani a szilárd táplálékról, és napi 5-6 alkalommal csak gyümölcs- és zöldségleveket lehet fogyasztani, felváltva. Gyógytea fogyasztása megengedett.

Ami jó a testnek, az jó a léleknek is

A böjt nemcsak a test méregtelenítésére szolgál, hanem átalakítja szellemiségünket is. Böjt során ajánlatos lenne végiggondolni életünket, terveinket, elnyomott érzéseinket, rossz szokásainkat. A táplálkozásunk megváltoztatásával amúgy is kilépünk az eddigi életünkből, és otthagyjuk a megszokott napi rutint.

Az elmélyülést segítő gyakorlatok:

• Relaxációs gyakorlatok, meditáció
• Séta a szabad levegőn
• Agykontroll
• Önmegismerési és személyiségfejlesztő gyakorlatok
• A lelki oldottságot, emelkedett hangulatot elősegítő zene
• Életbölcsességeket tartalmazó könyvek olvasása

A húselhagyó böjt

A hús nélküli ízvilág igen gazdag, bőségesen választhatunk az indiai, távol-keleti vagy éppen mediterrán receptek kínálatából. Ráadásul a magyar gyomortól sem idegen, mivel nagyapáink sem ettek mindennap húsos ételt.

 

Mivel pótoljuk a húst?

Elsőre nem is gondolnánk, hogy milyen sok húsos étel készíthető húspótló szerekkel: a töltött paprika vagy káposzta, a különféle rakott ételek, de még a székelykáposzta is. És elkészíthető a bolognai spagetti, a fasírt vagy akár a bakonyi szelet húsmentes változata.

Fehér és vörös húsok helyett: szójaszelet, szójakocka, szójagranulátum, szejtán (búzasikérből készült búzahús), tofu, tempeh… esetleg hal.
Fasírt, vagdalt és más, darált hússal készített ételek helyettesítésére: lencsefasírt, csicseriborsó (falafel), szójagranuláum, kölesgolyók, árpagombóc, zabpehelyfasírt, barna rizs és hajdinakrokett.
A rakott tészta (lasagne) készíthető: spenóttal, juhsajttal, szójával, különböző zöldségragukkal.
Felvágott helyett kencék, pástétomok készíthetők: sajtból, krémsajtból, élesztőből, zöldségekből (pl. padlizsánkrém, uborkakrém), hüvelyesekből (babpástétom).
Szalonna helyett: pirított füstölt tofu.
Kolbász helyett: gabonakolbász.

Tápanyaghiány?

Igen. A rosszul, esetleg egyoldalúan összeállított húsmentes táplálkozás következtében hiányállapot alakulhat ki, főleg a vas, a kalcium, a teljes értékű fehérje és a B-vitamin-csoport tekintetében. Ezeket vagy vitaminkapszula formájában kell pótolni, vagy növényi tápanyagforrásból.
Húsmentes fehérjeforrás: tofu, babfélék, magvak, tempeh, csicseriborsó.
Vaspótlás: aszalt gyümölcsök, zöld színű zöldségek, brokkoli, spenót, sóska, szárított babfélék. Kiegészítésképpen C-vitamint tartalmazó ételt is ajánlott mellé fogyasztani a vas hatékonyabb felszívódása miatt.
B-vitamin: tejtermékek, tojás, dúsított szójatej, gabonafélék.
Kalciumforrás: zöldfélék és káposztafélék (például brokkoli, kelkáposzta), dúsított szójatej vagy rizstej.

Húsmentes táplálkozási irányzatok:

Akárcsak a természetgyógyászatban, a táplálkozás terén is többféle egymást feltételező vagy olykor egymásnak ellentmondó stílus jött létre.
Ha érdekel a természetes, alternatív táplálkozás, íme néhány iskola, amelyek közül kiválaszthatod a neked tetszőt:

Makrobiotika: a táplálkozási egyensúly megtartására és visszaállítására összpontosít, azaz nemcsak az egészség megőrzése a cél, hanem a beteg szervezet megbomlott egyensúlyának helyreállítása is. A napi étrend 60%-át a teljes gabonfélék adják, a zöldségek 25-30%-ban, a hüvelyesek 10%-ban, a tengeri növények mintegy 5%-ban vannak jelen.
Ovo-lakto vegetárius: tejet, tejtermékeket és tojást is fogyasztó növényevő irányzat.
Ovovegetárius: növényi eredetű élelmi nyersanyagok (gabonafélék, zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak) mellett megengedi a tojás fogyasztását.
Laktovegetárius: növényi eredetű élelmi nyersanyagok (gabonafélék, zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak) mellett megengedi a tej és a tejtermékek fogyasztását.
Vegán: tisztán növényevő táplálkozás, nem fogyasztanak semmiféle állati fehérjét, sem húst, sem tejet, sem tojást.
Bircher–Benner-étrend: a hangsúly az élelmi rostokon van, sok nyers zöldség, gyümölcs és magvak fogyasztásával.
Kollath-féle étrend: nyers koszt hangúlyozása és minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.
Schnitzer-féle diéta: a hangsúly szintén a nyers, húsmentes táplálkozáson van.

Mintaétrend

Reggeli:

Túrós palacsintalepény: Keverj össze egy csomag (25 dkg) túrót 1 evőkanál mézzel, 4 evőkanál zabpehelyliszttel, 2 egész tojással és 5 deka olvasztott vajjal. Kis lepény formájában süsd meg mindkét oldalán. Tálaláskor locsold meg juharsziruppal.
Banános zabkása: Egy csésze zabkorpát főzz sűrűre másfélszer annyi vízben. Ízesítsd 2 kanál mézzel. Tálaláskor a tányér aljára fektess banánkarikákat, öntsd rá a kását, és szórd meg fahéjjal.
Szendvics: Teljes kiőrlésű kenyér vajjal, mozzarella sajttal, uborkával és paradicsommal.

Ebéd:

Vega bolognai spagetti: Áztass be 3 evőkanál szójagranulátumot annyi vízbe, hogy kicsit ellepje. Párolj meg kevés olajon egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy szál reszelt sárgarépát és céklát. Tehetsz hozzá egy negyed cikk zellert szintén reszelve. Párolás után öntsd hozzá a szójagranulátumot és a paradicsomszószt (két kis sűrítettparadicsom-konzervet 3 deci vízzel felhígítva), fűszerezd Vegetával, oregánóval, kakukkfűvel, majoránnával, sóval, borssal. Legvégül sűrítsd be egy evőkanál étkezési keményítő és 3 evőkanál víz keverékével. Tálald spagettivel és reszelt sajttal.
Pirított zöldséges rizs, rizsecetes babsalátával, szójafasírttal: A rizst áztasd be, majd főzd puhára. Egy serpenyőben kevés olajon piríts meg egy szál – gyufaszál méretűre vágott – sárgarépát, egy-két kockára vágott káposztát és brokkolit. Keverd a rizshez. A babsalátához keverj össze egy csésze főtt babot csíkokra vágott vöröshagymával, uborkával, néhány szelet retekkel, és locsold meg egy kiskanál rizsecettel.
Vega gírosztál: A búzahúst fűszerezd gíroszfűszerekkel, vágd csíkokra, és olajon süsd ki. Köretnek adj hozzá hasábburgonyát és tzatzikit. Ehhez reszeld le a kígyóuborkát, kicsit sózd be, majd rövid pihentetés után nyomkodd ki a levét. Tejföl és joghurt egyenlő arányú keverékéhez keverj bele néhány gerezd préselt fokhagymát, ízesítsd sóval, csipetnyi borssal, majd keverd össze az uborkareszelékkel.

Vacsora:

Teljes kiőrlésű kenyér sárgarépa-pástétommal, zöldsalátával: Egy-két darab párolt sárgarépát, 10 dkg füstölt tofut tegyél turmixgépbe. Öntsd fel fél-egy csésze vízzel, adj hozzá fokhagymát, lestyánt, 1 kiskanál vegamixet, fél deci olívaolajat, és turmixold össze.
Szójavirsli mustárral, kenyérrel.
Pirított tofucsíkok, almával, párolt zellerrel: A tofut vágd csíkokra, locsold meg kevés szójaszósszal, és egy evőkanál olajon pirítsd meg. Közben párold puhára a kockára vágott zellert, és add hozzá az almát is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top