Életmód

Jókedv diéta

Az étrendedet nemcsak kalóriák szerint állíthatod össze, hanem kedvfokozás alapján is. Vannak olyan ételek ugyanis, amelyek a hangulatunkra is jó hatással vannak.

A csokiról mindenki tudja, hogy feldobottá tesz, de egy sor más „boldogító” étel is rendelkezik hasonló tulajdonsággal. A mogyoró és a lencse tradicionális, a téli ünnepekhez kötődő ételek, de magas B-vitamin- és magnéziumtartalmuk miatt pozitívan befolyásolhatják kedélyállapotunkat. Szerotoninszintünket időlegesen emelheti egy-egy banán vagy keserű csokoládé elfogyasztása is.

Linkajánló:

Mindent a diétáról:

www.wellnesscafe.hu 

Stressz.lap.hu 

Diéta.lap.hu

Vitamin.lap.hu 


 

A hangulatingadozás ellenszere

A nyugodt lelkiállapothoz elsősorban egyenletes szénhidrát-ellátottságra van szükség. A túl alacsony vércukorszint ugyanis ideges tüneteket okoz. Ezt biztos tapasztaltad, ha máskor nem, fogyókúra közben.
Az édesség azonban pont a hangulatszabályozás ellensége, mert glükózmolekulák alakjában betör a vérbe, és felnyomja a vércukorszintet. Rövid időre megnyugszunk ugyan, utána azonban az inzulin hirtelen lesüllyed. Ilyenkor azonnal újra idegesek, ingerlékenyek és rosszkedvűek leszünk. Az egyszerű és gyorsan oldódó szénhidrátok (pl. csoki) fogyasztása tehát ingadozóvá teszi a hangulatunkat.

Tipp: kerüld vagy mérsékeld a péksütemények, az édesség, a cukrozott üdítők fogyasztását. A vércukor normális szintre emelése érdekében kizárólag összetett szénhidrátokat szabad fogyasztani, mint teljes értékű gabona, barna rizs, aszalt vagy friss gyümölcsök, 100%-os gyümölcslé, mert az anyagcsere folyamán ezek lassabban bomlanak le, így tartós energiát adnak.

 

A jókedv alapja

A jókedvhez jól működő ideghálózatra van szükségünk. Az olajozott működéshez óvni kell a sejthártyát, ugyanis ha az idegréteg összetapad, akkor az idegvégződések (receptorok) tízezrei előtt állja el a hormonok és a peptidek útját. Az idegek így nem képesek megfékezni az elszabadult stresszhormonok nyakló nélküli termelését sem, ezért állandósul az stresszes állapot.
Ahhoz, hogy oldható állapotban maradjon a sejthártya, C-vitaminra és lecitinre van szükségünk. Lecitint a patikákban is árulnak, de a szervezetünk is képes előállítani, ha elegendő kolin B-vitaminhoz (máj, tojássárgája, sörélesztő, búzacsíra) és inozit B-vitaminhoz (napraforgómag, diók, mogyorók, borsó, lencse) juttatjuk.
Tipp: kezdd a reggelt egy banánnal és 2 dl 100%-os narancslével, majd tízóraira egyél egy tál müzlit, heti háromszor ebédelj főzeléket, napközben nassolás helyett ropogtass napraforgómagot, a szendvicsedre pedig szórj néha búzacsírát vagy sörélesztőt.

 

A boldogság hírvivői

Az eufóriának, a túláradó életörömnek, a lelkesedésnek megvan a saját mechanizmusa az agy és idegek anyagcseréjében. Az idegrendszernek speciális összetevőkre, leginkább hormonokra van szüksége ahhoz, hogy impulzusokat, gondolatokat szállítson és észlelésekre reagáljon. Ezek az összetevők az ún. hírvivő anyagok. Ha viszont a hírvivő anyagok mennyisége és viszonya megfelelő, akkor harmonikus állapotba kerülünk.
A boldogság valami olyasmi, ami jelek formájában száll és terjed szét az idegek labirintusában. A dopamin felráz, jókedvre derít, a noradrenalin és a szerotonin pedig boldogsággal áraszt el bennünket.
A pozitív hangulatért felelős dopamin és a noradrenalin pszichoaktív fehérjeanyagokból készül (fenil-anilin, tirozin, metionin). Mindhárom fehérjeanyag megtalálható a szárnyasokban, sovány sajtokban és a halban. Az olajos halak triptofánt is tartalmaznak, amelyek rendszeres fogyasztás esetén növelik az agy szerotoninszintjét. Ha huzamosabb ideig hiányzik a szerotonin a szervezetünkből, az depresszívvé, melankolikussá tesz minket. Triptofánt tartalmaz még a tej, a banán, a tenger gyümölcsei, a lencse, az avokádó, a bab, a csicseriborsó, a mogyoró, a zab.
Tipp: heti két-háromszor legyen az étrended része a hal (olajoshal-konzerv is jó), uzsonnára fogyassz sovány sajtot gyümölccsel vagy pár szem dióval.

Örömhozó C-vitamin

A C-vitaminnak két fő feladata van a szervezetünkben. Az egyik az immunvédelem, a másik pedig a psziché stabilizálása. A C-vitamin indítja be ugyanis a boldogsághormonok és a béta-endorfinpeptid termelését. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, nap mint nap szükség van a pótlására.
Tipp: C-vitaminban gazdag a kivi, narancs, citrom, grépfrút, bodza, csipkebogyó, paprika.

 

A kalcium nem csak a fogakat erősíti

Amerikai biológusok felfedezték, hogy a majoránnában és a zsályában rejlő kalcium nyugtatja az idegeket. A kalcium ezenkívül az ingerek átviteléért is felelős. Nélküle nem jutna a dopamin és a noradrenalin az idegfutamokba, hogy boldoggá tegyen minket. A boldogsághormonok megfelelő működéséhez még magnéziumra van szükség, amely a kakaóporban, napraforgómagban, tökmagban, diókban és mogyorókban található.
Tipp: fogyassz mindennap tejterméket és csonthéjas magokat.

 

Hangulatba hoz

Teák
Fekete és zöld tea, gyömbér, menta, citromfű, zsálya.

Fűszerek
A sáfrány segít a pozitív életérzés növelésében, a szerecsendióban és a fahéjban kis hangulatpetárdák bújnak. A csili erőssége endorfinokat szabadít fel, éppúgy, mint az édes vanília.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top