Életmód

Levesbe főtt férfiasság

A századforduló Magyarországának mindennapjait híres levesek illata lengi be, amelyek születéséhez legendák és hiedelmek kapcsolódnak. Vajon Újházi szerint miért csak vén kakasból készülhet egy igazi férfi levese? Milyen viszony fűzte Ignotust a titokzatos Emma asszonyhoz, és vajon mi köze volt ennek a kapcsolatnak a levesekhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha elindulunk a legendás levesek nyomában, amelyek illata a századforduló pezsgő kulináris életébe repít.

„Te marha, hisz épp ez a java!” – ezzel a kedveskedéssel illette Újházi Ede a Wampetics vendéglő nyári teraszán ebédelők közül azokat, akik akár egy aprócska cupákot is meghagytak az ételből. Minden magyar húslevesek leghíresebbikének névadója agglegényként ugyanis szabadidejének jelentős részét különféle asztaltársaságok megbecsült tagjaként, éttermek közkedvelt vendégeként töltötte. A színész olyannyira nagyra becsülte a jó ételeket és italokat, hogy a róla elnevezett ételhez szükséges alapanyagért képes volt Debrecenig utazni.

Az Újházi-levest ugyanis eredetileg kakaslevesként álmodta meg névadója. Jó agglegényhez méltóan hitt abban, hogy a vén kakasok megkeményedett izmaiban szerelmi viharok sava-borsa gyűlik össze, és a szerelmi csatározások íze a levesbe főzve jó hatással van a férfiak teljesítményére. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztető figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen résszel megkínált. Ez a leves egyébként Krúdy Gyula mesélgetései nyomán alakult az eredeti kakaslevesből tyúklevessé.

Emma asszony gazdag levese

Nem Újházi nevéhez kötődik azonban az egyetlen leveslegenda a századforduló Budapestjéről. Elég csak kézbe venni dédanyáink vagy nagyanyáink egyik leggyakrabban forgatott receptkönyvét, máris egy újabb legendával találjuk magunkat szembe. A századforduló egyik legnépszerűbb receptgyűjteménye 1902-ben a Hét szakácskönyve Emma asszony összeállításában címmel jelent meg.

Emma asszony pedig nem más, mint Ignotus „asszonybőrben”. A neves szerkesztő ugyanis a 30-as éveinek derekán járó, elhanyagolt bankárfeleség, azaz Emma asszony bőrébe bújva vezette a Hét című lap női rovatát. Ilyen álarc mögül válaszolt olvasói kérdésekre, foglalt állást emancipációs ügyekben, adott tanácsokat idős hölgyeknek testi-lelki bajaik orvoslására, fiatalabbaknak gyerekeik helyes nevelésére. A lap háztartási receptgyűjtő pályázatot is indított, és a beérkezett anyagokból állította össze „Emma asszony” a szakácskönyvet.

Ebben az összeállításban nem csupán a beküldők munkái, de Emma asszony kedvenc receptjei is szerepelnek, amelyek között az egyik legérdekesebb a sem ezelőtt, sem ezután sehol nem említett gazdag New York-leves Ignotus tálalásában. Ignotus, azaz Emma asszony útmutatásait alapul véve egyébként akár a Knorr daragaluska-leves, akár a Knorr baconos daragaluska-leves is bátran gazdagítható.


New York-leves Ingotus tálalásában

Roppant erős húsleves, amelyben a következő dolgok találtatnak:

a) kis gombóczok, melyek májjal s gombával vagdalt, és hogy együtt maradjon, tojás sárgájával kevert csirkefehéréből készülnek;

b) julien, mely áll zöldborsóból (nem czukorborsó), karfiolból, kelkáposztából (egész levelek) és championgombából, melyek mind külön pároltatnak vízben – borsó meg gomba esetleg a levesben;

c) borsó-tészta (híg palacsinta-tészta, reszelőn át forró zsírba eresztve). A levesbe egy tojás sárgáját belehabarni, s az asztalon még egy kávéskanálnyi parmezán is elkel benne.

d) Megjegyzés: a levesben pórának vagy vershagymának találtatni nem szabad, tyuk- és marhahusnak ellenben igen.

Forrás: dr. Draveczky Balázs: Balázs mester, az asztali örömök historikusa – Híres emberek kedves ételei

A Knorr gazdag levesek kínálatában megtalálható házias daragaluska-leves, baconos daragaluska-leves, tárkonyos raguleves, lencseleves és az eredeti olasz recept alapján készült minestrone leves alapanyagait hagyományos tartósítási eljárással, szárítással tartósítják, így nincs szükség egyetlen Knorr-levesben sem tartósítószer használatára. Nedvességhez jutva a szárított zöldségeknek újra a frisshez hasonló ízük és színük lesz. Előnyös tulajdonságaik jelentős részét megőrizve idézik fel kedvelt magyar receptjeink legjavát. A gőzölgő Knorr gazdag levesek ínycsiklandó illata a századforduló pezsgő irodalmi és kulturális életébe varázsolja azt, aki belekóstol.

Tudjon meg többet a levesekről! Látogasson el a www.leves.hu-ra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top