nlc.hu
Életmód
Élj 140/90 alatt! – hipertónia világnap

Élj 140/90 alatt! – hipertónia világnap

A Magyar Hypertonia Társaság csatlakozik a Hipertónia Világnap rendezvénysorozatához. A szervezők - a 2005-ben indított "Éljen 140/90 alatt!" program hagyományait követve - 2008. május 17-én ingyenes lakossági szűrésekkel hívják fel a figyelmet a magasvérnyomás-betegség megelőzésének és kezelésének fontosságára.

2008. május 17-én világszerte kiemelt figyelmet kap a magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem. A Hipertónia Világszervezet (World Hypertension League) felhívására több mint 30 országban szív- és érrendszeri szűrésekkel, lakossági eseményekkel és egyéb aktivitásokkal tudatosítják a hipertónia veszélyeit, a megelőzés és a kialakult betegség folyamatos kezelésének jelentőségét.

 

A nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik a Magyar Hypertonia Társaság (MHT) is, amely a Novartis Hungária Kft. támogatásával szervezi meg Magyarországon a Hipertónia Világnapját.

 

 

Magyarországon a hipertónia népbetegségnek számít, több mint 3 millió embert érint. A kezeletlen magas vérnyomás olyan súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet, mint például a szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés vagy vesebetegség. Ez a kór okolható nagyjából minden nyolcadik hazai halálesetért.

 

A Magyar Hypertonia Társaság 2005-ben indított „Éljen 140/90 alatt!” elnevezésű programjának eredményei az elmúlt négy évben többször is rámutattak a magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem jelentőségére. A program 2006-os felméréseiből kiderült, hogy a véleményt nyilvánítók 76,3 százaléka gondolja úgy, hogy hasznos mozgalom jött létre az „Éljen 140/90 alatt!” programmal, 15,6 százaléka nyilatkozta, hogy a kampány hatására jobban odafigyel vérnyomására. Az MHT kitartó munkájának hatására 50 ezerrel több kezelt beteg érte el a kitűzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben.

 

E felvilágosító tevékenység részeként, a Hipertónia Világnap szűrősátraiban ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, testzsír-, testsúly- és haskörfogat mérésekkel és tanácsadással várják a lakosságot a főváros 7 legforgalmasabb helyszínén, délelőtt 9:30-tól délután 17 óráig.

 

Az esemény kiemelt helyszínén, a Deák téren déli 12 órakor 1000 db piros és kék léggömböt engednek fel a Világnaphoz csatlakozók, ezzel a tevékenységgel jelképezve a szív- és érrendszeri halálozástól megmentett életeket.

Az esemény helyszínei:

Örs vezér tér Blaha Lujza tér Deák tér Nyugati tér Moszkva tér Batthyány tér Móricz Zsigmond körtér

 

 

A Hipertónia Világnapról és a magasvérnyomás-betegségről további információt kaphatnak az ingyenesen hívható 06-80/203-523-as telefonszámon, vagy a www.vernyomasnaplo.hu információs oldalon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top