nlc.hu
Életmód
A Hepatitis C veszélyes márka. Ön hordja?

A Hepatitis C veszélyes márka. Ön hordja?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb jelentése szerint Európa májbeteg-halálozási listáját Magyarország vezeti. Ebben a Hepatitis C jelentős szerepet játszik. Hazánkban jelenleg is mintegy 70 000 ember máját pusztítja a vírus úgy, hogy nem tudnak róla. Lehet, hogy Ön is köztük van? Ha időben felismeri a betegséget, még meggyógyulhat.

Mostanra tisztázta a tudomány a „májmoly” vírus (hepatitis-C vírus) terjedésének pontos útjait. A vírus éveken át, sőt hosszú évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat. A máj gyulladása ugyanis nem jár fájdalommal, a máj tartalékainak eltűnése még semmilyen panaszt nem okoz. Májunk 70-80 %-a elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A hepatitis-C vírus a máj sejtjeinek pusztulását okozza (szakszóval: molyrágás-nekrózis), ezt követi a kötőszövetes átalakulás. Ha a májsejtek helyét már kötőszövet foglalta el, nincs segítség: a kötőszövet összehúzódása, a májzsugor vagy a májrák kialakulása már visszafordíthatatlan betegségek. Időben felismerve viszont a betegség gyógyítható, a vírus a szervezetből kiirtható, így a fertőzőképesség is megszűnik, sőt a rák kialakulását is megelőzhetjük.

A vírusbetegség megállapítása orvosi feladat, míg az, hogy mikor forduljunk orvoshoz, rajtunk múlik. Egy rövid teszt segítségével megállapíthatjuk, hogy mikor érdemes a májbetegségekre irányuló vizsgálatot kérni.

Most még nem késő.

Tesztelje magát!

A teszt kitöltéséhez és bővebb információért látogasson el a www.majmoly.hu -ra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top