Életmód

Figyelj a lábadra!

A nyári melegben jelentkező elnehezülő láb, duzzadt boka vagy lábszár, és az éjszakánként begörcsölő vádli kisebb kellemetlenségeket okoz a nőknek. Ezeknek általában nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget, pedig néha komoly betegségek állhatnak a tünetek hátterében.

Érdemes időben kezelni

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, megtörténhet, hogy a háttérben valamilyen vénás betegség lapul, amelynek időben történő kezelése megelőzheti a komolyabb betegségek kialakulását.

Különösen akkor fontos kideríteni, hogy áll – e valamilyen betegség a háttérben, ha a családban volt visszérbetegség. A legtöbben tudják, hogy a visszérproblémák örökölhetőek, de nem foglalkoznak a kellemetlen tünetekkel, mert nem is tudnak róla, hogy a probléma jól orvosolható.

 

Mit is jelent a visszértágulat?

A vénafalakon belül billentyűk helyezkednek el, amelyek megakadályozzák azt, hogy a vér, álló helyzetben visszafollyon a bokák felé. Amikor ezek a billentyűk nem zárnak rendesen, akkor alakul ki a visszértágulat. Az első jelek, amikor a bőr felületén láthatóvá vállnak a pókhálószerű kitágult érszakaszok. Ezekre általában még nem reagálnak a nők. Amikor már biztosan orvoshoz fordulnak az már egy előrehaladottabb fázis, vagyis itt már akár ujjnyi vastagságú kidudorodó, kanyargós sötét színű visszértágulatok csúfítják el a lábakat. Ez már a legtöbb esetben olyan esztétikai probléma, amely miatt a hölgyek nem hajlandóak strandra járni, vagy mondjuk szoknyában járni. Ezért a legtöbben ebben a fázisban kérik az orvosok segítségét, pedig már jóval korábban is megtehetnék. Akkor, amikor még műtét nélkül is orvosolhatóak a problémák.

 

Mozogjunk!

Azok a nők és férfiak akik napi több órát ülnek akár irodában, akár autóban, gondoljanak arra, hogy nekik fokozottabb védekezésre van szükségük a visszérbetegségek kialakulása ellen. Ennek érdekében elég csak óránként 5 percet arra szánni, hogy megmozgassák a végtagjaikat.

Ugyanez érvényes hosszú utazások során. A repülőút folyamán álljunk fel néhányszor és mozgassuk meg a lábainkat. Ha tehetjük, a cipőnket vegyük le, vagy lazítsuk meg egy kicsit. Autós és buszos utazásnál pedig tartsunk hosszabb-rövidebb szüneteket, amikor egy kicsit beindíthatjuk a vérkeringésünket.

 

Vegyük tehát komolyan az apróbb tüneteket, és próbáljuk meg megelőzni a műtéteket!

 

Látogass el honlapunkra!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top