Életmód

Vége az éjjeli nassolásnak!

Lefekvés előtt még elrágcsálsz néhány szem sütit? Későn érsz haza a munkából, és jól bevacsorázol? Ez a szokás sajnos nem tesz jót a vonalaidnak, de megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg tőle!

Sok nő küzd éjszakai evésrohamokkal, vagy egyszerűen csak későn jut idejük a rendes, akár többfogásos vacsorára. Ez azonban egyáltalán nem használ, ha fogyni akarsz. Ha azonban megfigyeled az étkezési szokásaidat, rájöhetsz, mi az oka az éjszakai nassolásnak – így pedig könnyebben felveheted a harcot ezzel a szokással!

Vége az éjjeli nassolásnak!

 

Időzíts okosan!

Ha csak későn jut időd a vacsorára, törekedj arra, hogy ez az étkezés legyen a legkönnyebb a nap folyamán. Magasabb kalóriatartalmú ételeket inkább ebédre fogyassz, amikor még aktív vagy.

A kései vacsorád legyen egy kis szendvics zöldségekkel és gyümölcsökkel, egy adag saláta, egy kisebb tányér zöldséges tészta vagy egy tálka gabonapehely gyümölccsel.

Tervezz be egy kései uzsonnát kora estére: egy fél szendvicset, egy doboz joghurtot vagy egy kevés sovány túrót gyümölccsel, egy kisebb, héjában sült burgonyát fűszeres szósszal, néhény szem teljes kiőrlésű kekszet zsírszegény sajttal. Így nem leszel farkaséhes, amikor végre leülhetsz a vacsorához.

A munkából hazafelé vegyél magadhoz valamilyen egészséges ennivalót: ma már sok üzletben vehetsz friss salátát vagy grillcsirkét, friss gyümölcsöt pedig szinte mindenhol találsz.

Nézd át az étrendedet!

Napközben is engedd meg magadnak a kedvenc ételeidetHa napközben igyekszel szigorú diétát tartani, estére viszont annyira megéhezel, hogy ráveted magad a zsíros vagy cukros falatokra, ideje újratervezned az étrendedet.

Ne hagyd ki a reggelit és az ebédet. A napi kalóriaadagod kétharmadát napközben fogyaszd el. Ha későn szoktál vacsorázni, még kevesebbet egyél este, és többet napközben.

Figyelj oda, hogy a reggelid és az ebéded is tartalmazzon egy kevés fehérjét: ha ugyanis egész nap szénhidrátokon élsz, a fehérjehiány miatt leszel este farkaséhes.

­ Napközben is engedd meg magadnak a kedvenc ételeidet, így nem hullik darabokra az akaraterőd, amikor este hazaérsz. Csak az adagokra vigyázz: ha például csokit kívánsz, igyál meg ebéd után egy pohár csokis tejet.

Felejtsd el a stresszevést!

A túlevés tipikus válasz a napi feszültségre, mivel ellazít, és menekvést jelent a stressz elől. Evés helyett inkább próbáld ki a következőket!

Fogd vissza a koffeinfogyasztást: elégedj meg egyetlen csésze kávéval a reggelihez. Igyál inkább vizet vagy gyümölcs- és zöldségleveket, ezektől ugyanis több lesz az energiád, és a feszültség is oldódik benned.

Tanulj meg egy-két stresszoldó, lazító technikát, és gyakorold, amikor szükségét érzed. Vásárolj például egy jóga-DVD-t.

Mindennap iktass be egy kevés sportot az életedbe: segít lefogyni, és a stresszt is oldja.

Pihenj le, ha kifárasztott a stressz. Ha dühös vagy, írd le, mi bánt, vagy hívd fel a barátnődet, ahelyett, hogy nekiesel a csokinak.

Szakíts a rossz szokásoddal!

Ha rendszeresen valami rágcsálnivalóval ülsz le a tévé elé, olyan rossz szokást alakítottál ki, amelytől ideje megválni. Nem áltatunk: nem lesz könnyű. Adj magadnak legalább két hónapot a leszokásra, s eközben próbáld ki tippjeinket:

Ne nézz tévét esténként: olvass, hívd fel a barátaidat, találj valamilyen hobbit, menj táncolni.

­ Csak akkor nézz tévét, ha közben mozogsz: töltsd el a kedvenc sorozatod műsoridejét a szobakerékpáron, vagy teríts le egy szőnyeget, és végezz el néhány egyszerű erősítő vagy nyújtó gyakorlatot.

Vége az éjjeli nassolásnak!

 

Ha este enni akarsz, menj ki a konyhába, teríts meg, és ülj le az asztalhoz akkor is, ha valamilyen rágcsálnivalót kívánsz. A tévé előtt viszont egyáltalán ne egyél.

Kerüld az alkoholt: nemcsak sok benne a kalória, de az étvágyat is növeli, és csökkenti az akaraterőt.

7 finomság a ránctalan bőrért

Ha karotinban gazdag fogásokat teszel a tányérodra, véded a bőrödet a szabad gyökök okozta idő előtti öregedés, valamint a napsugarak káros hatásai ellen.

1. Adj reszelt répát a spagettiszószhoz: karotintartalma táplálja a bőrödet, és véd a leégéstől.

2. Tegyél parajleveleket a salátádba: több karotint tartalmaz, mint a salátafélék.

3. Készíts gyümölcsturmixot joghurtból és gyümölcsből: a sárgabarackban például sok a karotin.

4. Desszert, amely a bőrödnek is jót tesz: jól lehűtött sárgadinnyegolyók borospohárban, leheletnyi (alkoholmentes) pezsgővel nyakon öntve, mentalevelekkel díszítve.

5. Ha nassra vágysz, párolj meg néhány brokkolirózsát, és tálald zsírszegény mártással.

6. Készíts pikáns mártogatós szószokat paradicsomból, és mártogass répahasábokkal.

7. Igyál magas karotintartalmú gyümölcsökből készült leveket: a szokásos narancslé helyett miért ne választanád például a baracklevet?


Helyi fogyasztás?

Mindannyiunknak vannak olyan testrészei, amelyeket nem kedvelünk: van, aki a csípőjéről, más inkább a hasáról vagy a felkarjáról szeretne fogyni. De vajon lehetséges ez egyáltalán?

A helyi fogyasztás sajnos nem több mítosznál. Azt, hogy az egyes testrészeid milyen sorrendben kezdenek fogyni, a génjeid, a hormonháztartásod és a korod határozza meg. Általában a törzs, valamint – különösen a nőknél – a csípő és a comb vékonyodik utoljára a fogyókúra során. Ha valamelyik testrészedről fogyni szeretnél, az egész testedről égetned kell a zsírt, mégpedig kardioedzéssel, azaz kocogással, kerékpározással, sétával, úszással, tollaslabdázással, vagy bármi mással, amitől megizzadsz. Ezt érdemes kiegészíteni alakformáló, erősítő gyakorlatokkal. Ha viszont csak erősítesz, szépen formálod az izmaidat – ám ebből semmi sem fog látszani az őket fedő zsírréteg alatt (hacsak annyi nem, hogy az erősödő izmok még jobban előrenyomják a puha zsírréteget, tehát a hasad még jobban előredomborodik majd). A rendszeres kardioedzés nemcsak égeti a zsírt, hanem az anyagcserédet is felgyorsítja, így hosszú távon is segít a fogyásban.

Forrás: Sikk »

Chips.lap.hu »
Fogyókúra.lap.hu »
Elhízás.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top