Életmód

Kenyér és meddőség? – Mi köze a kettőnek egymáshoz?

A harmadik világban végzett vizsgálatokból tudjuk, hogy a nők termékenysége a rendelkezésre álló tápláléktól függ. Ez befolyásolja a születendő utód nemét is, de egy ponton az ínség véget vet a termékenységnek.

Hasonló megfigyeléseket tettek a háborúk idején, vagy koncentrációs táborokba került nők esetén is. Jelentős táplálékmegvonás hatására – például anorexia nervosában – megszűnik a menstruáció, korán kezdett sportnál, balettnél pedig éveket késhet. A karcsúság korában, amikor majd mindenki fogyókúrázik, igen sok nőben alakul ki rejtett hormonzavar, amelynek látványos jelei még nincsenek, de meddőség lép fel. A normál szaporodási funkciók fenntartásához ugyanis a női test 20 százalékának zsírból kell állnia! Ez a „kritikus zsírtartalom” elmélete, amelynek lényege az, hogy az agy a zsírtartalékokból tud a környezet eltartóképességére következtetni, és ennek ismeretében engedélyezi vagy tiltja meg a megtermékenyülést.

Bármilyen furcsa, az alultápláltság problémakörébe tartozik a világméretű problémává dagadt elhízás is. Túlsúlyos nőknek 2-3-szor gyakrabban van termékenységi problémájuk. A nyugati szakirodalomban már felvetődött az az ötlet is, hogy elhízott nők mesterséges megtermékenyítési igényeit vissza kellene utasítani, és Új-Zélandon 2000 óta ez már meg is valósult. Fölösleges ugyanis a drága és veszélyes beavatkozásokat erőltetni, mikor a megoldás egyszerűen a fogyás volna. A meddőségiparról persze az ilyen ötletek visszapattannak, hiszen ők csak hormonszinteket látnak, s nem érdekli őket, sovány vagy elhízott nő-e a megrendelő. Amíg az üzlet irányítja a meddőségipart, semmi nem védheti meg a nőket saját tévedéseiktől. Túlsúlyos nőknél igen gyakori az is, hogy a petefészek tele van megérett, de kilökődni képtelen petesejtekkel. A nők 20 százaléka szenved ettől, ami az elhízásjárvánnyal függ össze. Vizsgálatok igazolják, hogy ez a probléma „magától” megszűnik, ha a nő lefogy.

 

Minél túlsúlyosabb valaki, annál soványabbnak észleli őt az agya. Ezért éhesek mindig az elhízott emberek, és azért válnak meddővé, mert az agyuk úgy észleli, mintha legalábbis koncentrációs táborban éheztetnék őket.


Kenyér és meddőség

Fontos megemlíteni a rejtett gluténérzékenységet, vagyis a cöliákia betegséget is. Sokáig azt hitték, ez mindig hasmenéssel és látványos tünetekkel jár, mára kiderült, ez ennél alattomosabb és gyakoribb, mint gondolnánk.
Gondoljunk csak vízimajomkorunkra: arra vagyunk kitalálva, amit akkor ettünk. Az az étrend jóval több fehérjét és jóval kevesebb szénhidrátot tartalmazott, az utóbbiból is csak a lassan felszívódó változatot. A rohamosan terjedő cukorbetegség is azt bizonyítja, hogy az emberi hasnyálmirigyet nem a „modern” étrendre tervezték. Az ezerszer elátkozott Atkins-diétáról is időközben kiderült, hogy valóban a legegészségesebb.
Mivel a gluténérzékenység felszívódási és immunológiai zavarokat is okoz, ez komoly veszélyeztető tényező a meddőségre. Ismert gluténérzékenységben szenvedő nők 50 százalékánál tapasztalható spontán abortusz vagy egyéb rendellenesség. Mindez annak szükségességét veti fel, hogy a gluténérzékenység szűrése a jövőben rutinvizsgálat legyen a terméketlenséggel küzdő nők esetében.

 

Egy 18 500 nő bevonásával készült 10 éves vizsgálatból egészen elképesztő dolgok derültek ki: akik vasat szedtek, 40 százalékkal csökkent az esélyük a terméketlenségre. A multivitamint fogyasztóknak a heti tabletták arányában nőtt a termékenységük, valószínűleg főként a folsavbevitel számított.

A „normál” táplálkozás mellett is pengeélen táncol a vitamin- és vasellátottság, de ha valami oknál fogva még az a kevés sem tud felszívódni, akkor jön a meddőség. A doktor bácsik viszont nem fognak érdeklődni vitaminok meg glutén izék után, hanem egyből jön a nagy injekciós tű meg a hormonok.
És még egy fontos dolog! A transzzsírt nálunk még nem nagyon ismerik, pedig Dániában már 2003 óta nem szabad az élelmiszereknek 2 százaléknál többet tartalmazniuk. A transzzsír az olajok és margarinok hidrogénezésével jön létre, amolyan melléktermékként. A hidegen sajtolt olajokban tehát nincs. Azok a nők, akik kalóriabevitelük legalább 2 százalékát transzzsírból fedezik, 73 százalékkal növelik meddőségi kockázatukat. Most majd azt kérdezi a kedves olvasó: és hogy lehet ezt betartani? Na, ezért nem szokták a pácienseim sem megfogadni. Kerülni kell a bolti főzőolajat, chipset, túrós táskát, búrkiflit. És a gyorséttermeket. Vagy emigrálni kell Dániába.

Szendi Gábor saját magáról:

Szendi Gábor - Klinikai szakpszichológus1954-ben születtem, vészterhes időkben, s családom azok közt volt, akik nem jól jöttek ki a kádári konszolidációnak nevezett bosszúhadjáratból. Ennek dacára végül is felnőttem, és programozó matematikusként máris azon törtem a fejem, valójában mi is akarok lenni. Végül úgy döntöttem, hogy elnyomott író szeretnék lenni. Végül némi kalandok után kikötöttem az akkori filmgyártás mindenki által utált legprogesszívebb stúdiójában, a Társulás Stúdióban, amely szorgosan munkálkodott a rendszer kikezdésén. Dramaturg-íróként dolgoztam, s írtam három filmet (egy nagyjáték, két tv), majd a stúdió annyira belejött a rendszerbírálatba, hogy végül megszüntették, és én az utcára kerültem. Ekkor régi hobbimból kifejlődött az új szakmám, könyvkötő lettem. Részben antik könyveket kötöttem antikváriumoknak, részben egyfajta földalatti kiadóként háború előtti pszichológiai könyveket adtam ki. Aztán 32 évesen úgy döntöttem, én inkább pszichológus szeretnék lenni. Elvégeztem hát a pszichológia szakot, majd a klinikus szakpszichológus posztgraduális képzést, és most egy ideig ez szeretnék lenni. Az élet egy spirális fejlődés, hát újra írok és újra (web)programozgatok. Kíváncsian várom, mi jut még eszembe.

További érdekes és meglepő írásokat találhatsz szerzőnk új könyvében:

Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

Miért vannak nemek, miért hal ki 10 millió év múlva a férfi? Mi a női szépség, és mit vár a nő a férfitól? Mi a nő „A és B terve”, miért van annyi „kakukkfióka” a családokban? Mire jó az orgazmus, mi a szerepe az emberi szimmetriának? Miről árulkodik a mutató- és gyűrűsujjarányunk, honnan sejthető, hogy Michelangelo Dávidja homoszexuális? És miért küzd annyi nő a meddőséggel, s hogyan csapja be a nőt a meddőségipar? A könyv zárófejezete a freudi életmű súlyos kérdéseit feszegeti, s bepillantást enged a pszichiáter és pszichológus szakmai szexuális visszaéléseibe is. A könyv olvasmányos, népszerű stílusban mondja el a legmodernebb tudományos eredményeket, de bőséges szakirodalmi hivatkozásokkal segíti a szakmai olvasókat is.
Jaffa Kiadó »

 

Meddőség.lap.hu »
Terhesség.lap.hu »
Lombikbébi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top