Életmód

Egy ágyban a levertséggel

Durcásan keltél? Nem dob fel a reggeli kávé sem? Nincs kedved kibújni az ágyból, és nem érdekel semmi? Eleget aludtál, mégis fáradtnak érzed magad? Energiaitalokra fanyalodsz? Akkor bizony téged is utolért a tavaszi levertség.

Látszólag ellentmondás, hogy éppen, amikor kipattannának a rügyek, nyílnának az első virágok, ezernyi illattal telne meg a levegő, és csicseregni kezdenének a madarak, te üres tekintettel, lehangoltan és dekoncentráltan lézengsz, járkálsz fel-alá kedvtelen, céltalan.

De gondold csak végig, mit csináltál addig, míg a rügyek, virágok, madarak hónapokon át szunnyadoztak szelíden, gyűjtögették erejüket s készültek az első hívogató táncra a Napocskával? A nyári – jó esetben – néhány hetes nyaralás után megkezdted az őszi hajrát, teljesítettél, keltél korán és sötétben, hurcolásztad a gyereket iskolába, különórára meg edzésre, tülekedtél a bevásárlóközpontban a karácsonyi ajándékokért, millió dolog miatt stresszelted magad és végigetted a decembert, aztán egy darabig mindent a szilveszterre fogtál, majd szorgosan hessegetted a bűntudatot, miközben ernyedten egyre-másra szürcsölted a forró csokikat, ahelyett, hogy répát rágcsáltál volna.

Ha energiaháztartásodnak lenne egy helyre kis mutatója, most peckesen feszítene a lemerülésre figyelmeztető piros mezőben. Tehát, ha eddig magad helyett folyton másra, másokra figyeltél, most éppen ideje fordítani egy kicsit a dolgokon. A kérdés persze az, te magad akarsz-e lendületet venni?

Depresszió?

Merthogy a tavaszi – és általánosan mindenféle – depresszió tünetei között van az erőtlenség, a cselekvéstől, újtól, jövőtől való félelem, és az ágy nemesül a világ legbiztonságosabb helyévé. Ráadásul a levertség jelei leginkább reggel jelentkeznek, amikor a legnagyobb szükséged volna arra, hogy fel tudj kelni, hogy frissen indulj neki a napnak. Tévedsz, ha azt hiszed, a vitaminok folyamatos pótlásával teljes mértékben elkerülheted a fásultságot. Vannak ugyanis szezonálisan jelentkező betegségek, melyeknek hátterében a különféle élettani működések évszakos hullámzása áll.

A napsütéses órák alacsony száma, a hosszú éjszakák és a hideg lassítják szervezeted működését, ráadásul ilyenkor lényegesen lecsökken a hangulatjavító hatásáról ismert szerotonin hormon mennyisége az agyadban, a tavaszi depressziót tehát jelentős részben a szerotonin-anyagcsere mélypontjának lehet tulajdonítani. A szerotonin csökkenésével ráadásul együtt jár a melatonin mennyiségének növekedése, ami lassítja az életritmusod, és álmosító hatással bír. Gyakori tünet még az alvászavar, a fáradékonyság, az aktivitás és a teljesítmény csökkenése, amit fokozhatnak még a fejfájás, a krónikus fájdalmak, a szájszárazság és a szexuális vágy csökkenése is. A munkahelyeden nehéz a koncentráció, lankad a figyelmed és feledékeny vagy. Nem ritka a hideg hónapokban a súlygyarapodás, ami szintén fokozza kedvetlenséged. Különösen rossz periódus lehet ez, ha éppen munkát keresel, mert az állásvesztés okozta stressz és a sikertelen keresgélés fokozhatják a depresszió mélyülését.

Rázd fel magad!

Ezért nagyon fontos, hogy kimozdítsd magad teljesítőképességed mélypontjáról. Ha teheted, sétálj minél többet, partnereddel masszírozzátok át egymás testét, és közben ne feledkezzetek meg az illóolajokról sem. A levendulaolaj tisztító hatása közismert, a mandarin- és narancsolaj pedig nyugtató hatással lehet az estére. A zuhanyozást kezdd forró és fejezd be hideg vízzel, közben pedig egy kissé durvább kefével dörzsöld végig magad, így a hajszálereidben is fokozódik a vérkeringés.

Ajánlott a mértékletes tészta- és burgonyafogyasztás is, mert mindkettő növeli az agyban a szerotonin-termelést. Álmosság ellen segítenek a B-vitaminban gazdag élelmiszerek, főleg a gomba, a tej és a szárnyashúsok. Továbbá akkor se bújj el a napsugarak elől, ha még hideg van! Csukd be a szemed, fordulj a Nap felé és mosolyogj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top