Életmód

A 3 leghatékonyabb tavaszi tisztító zöldség

Szeretnéd megtisztítani szervezetedet, de nincs elég időd vagy pénzed, hogy félrevonulhass a világtól egy hosszabb léböjtkúrára? Akkor vedd elő a spájzból a 3 leghatékonyabb méregtelenítő tavaszi zöldséget, és turbózd fel vele az étrendedet!

Az egészséges életvitelhez a rendszeres méregtelenítés éppen úgy hozzátartozik, mint a válogatott, minőségi ételek fogyasztása és a testmozgás. Ehelyett azonban többnyire keveset mozgunk, és tartósítószerekkel, adalék anyagokkal teletömött élelmiszereket vásárolunk. Ezek aztán az évek, a mozgásszegény életmód hatására felhalmozódnak szervezetünkben, akadályozzák a máj tisztító funkciójának működését, és különböző betegségek kialakulását okozhatják.

Éppen ezért érdemes lenne bizonyos időközönként méregteleníteni, vagy tisztító hatású ételeket külön-külön, de akár egymással kombinálva fogyasztani. Mi most csak hármat emeltünk ki, de az étrendet még lehetne bővíteni árpával, barna rizzsel, gyömbérrel, vadon nőtt gyógynövényekkel (például bojtorján, pitypang).

Articsóka

 

Az articsóka nem tartozik a tradicionális magyar konyha alapanyagai közé, mégis érdemes lenne kipróbálni, és az étkezési szokásaink közé beiktatni, mivel jótékony élettani hatásai mellett finom az íze, és kevés kalóriát tartalmaz. Legjelentősebb hatása, hogy segíti a májsejtek méregtelenítőtevékenységét, javítja a zsíremésztési folyamatot. Gazdag ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, vasban és magnéziumban.

A 3 leghatékonyabb  tavaszi tisztító zöldség

 

Vásárlásánál figyelj arra, hogy a növény friss legyen, vagyis ne legyenek rajta barna foltok, és tapintásra a levelei se legyenek szárazak.

Csalán

 

A csalán az egyik legerősebb vértisztító növényünk, ezért a méregtelenítőkúrák, böjtök elmaradhatatlan alapköve. A főzetéből készült tea rendkívül hatékonyan oldja a lerakódott salakanyagokat, kimossa ezeket a szervezetből, és serkenti a vese működését. Ugyanakkor sok nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Konyhai felhasználása során a legjobb a friss, zsenge leveleit feldolgozni, amelyek tavasszal szedhetők, így azok még nem annyira csípősek. A csalán minden része gyógyító hatású, igazi univerzális házi patika. Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, csökkenthető vele a vércukorszint, a magas koleszterinszint, gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit, gyulladásait, stb.

A 3 leghatékonyabb  tavaszi tisztító zöldség

 

Mivel a friss levelek hatása rendkívül erőteljes, főzelék vagy leves formájában hetente egyszer-kétszer, gabonához vagy különböző kencékbe keverve másnaponta ajánlott a fogyasztása. Teakúraként érdemes négy héten át reggel, éhgyomorra egy csészével, valamint napközben még egy-két csészével, cukor nélkül elkortyolni belőle. Ehhez egy púpozott teáskanál csalánt 2,5 deci vízzel forrázz le, és áztasd rövid ideig.

A csalánt mosókesztyűben ajánlott leszedni (bár a zsenge hajtások tavasszal még nem annyira csípősek), vízzel átöblíteni, majd vízforralóban felforrt meleg vízben áztatni, így elveszíti szúrósságát.

Jégcsapretek

A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, magas a vitamintartalma, ugyanakkor alacsony a kalóriaértéke. Egyes hatóanyagai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás megelőzésére, erősíti a szervezet ellenálló képességet, és jelentős a méregtelenítő hatása. Rendszeresen fogyasztva hatékonyan kitisztítja a szervezetből az állati eredetű étkezések miatti lerakódásokat. Ázsiában rendkívül kedvelt étel nyersen, apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva, sós pácban vagy szójaszósszal fogyasztják, de gyakran párolják, vagy levesekbe főzik.

A 3 leghatékonyabb  tavaszi tisztító zöldség

Zöldség.lap.hu »
Tavasz.lap.hu »
Méregtelenítés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top