Gombás jégcsapretek leves |
Hozzávalók:
- 1 darab jégcsapretek,
- 1 kiskanál friss, reszelt gyömbér,
- 1 darab sárgarépa,
- 3-4 darab siitake gomba,
- 1 liter víz,
- Fél zöldségleves kocka,
- 2 szál medvehagyma, vagy újhagyma karikára vágva
A jégcsapretket és a sárgarépa héját kapard le majd vágd fel vékony szeletekre.
A vizet forrald fel a shiitake gombákkal együtt és tedd bele a sárgarépát és a jégcsapretek is, és főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Add hozzá a reszelt gyömbért. A gombákat vedd ki és vágd fel csíkokra, majd tedd vissza a levesbe. Dobd bele a zöldségkockát, és egyszer forrald fel.
Tálaláskor megszórhatod karikára vágott újhagymával, vagy medvehagymával.
Csalános árparizottó |
Hozzávalók:
- 1 bögre árpa,
- 5-6 evőkanál apróra vágott zsenge csalán levél,
- 1 kiskanál olaj,
- Só, ízlés szerint
Az árpát öblítsd le és háromszor annyi vízben főzd puhára.
A csalánt mosogató kesztyűben megfogva öblítsd le és vízforralóban felforrt vízzel önts le, a szárait vágd le, levelét aprítsd fel.
Az olajon pirítsd át a pár perc alatt a feldarabolt csalánleveleket. Add hozzá a megfőtt árpát és keverd össze.
Articsókakrém |
Hozzávalók:
- 25 dkg articsókabelső,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 kiskanál citromlé,
- tárkony,
- majoranna,
- petrezselyem,
- olívaolaj
- só,
- őrölt fehérbors
Az articsókákat tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Add hozzá a citromlevet, a fokhagymát, egy csipetnyit a zöldfűszerekből és főzd puhára. Ezután kevés olívaolaj hozzáadásával turmixold össze. Fűszerezd sóval, borssal.