Életmód

6 gyakorlat a boldogabb életért

Belső középpontunk egyensúlya spirituálisan és fizikailag is fontos. A világ szinte minden kultúrájában kidolgoztak az évezredek során technikákat, melyekkel erősíthetjük ezt az egyensúlyt, és ezzel az általános közérzetünket.

A belső középpontunk sok kultúrában a lelkünk trónja, míg máshol harának hívják. A köldökünk közelében helyezkedik el, és sokak szerint ez az a hely, ahonnan a leginkább megérezhetjük, meghallhatjuk belső énünk hangjait, jelzéseit. A kínaiak szerint itt van az az energiaközpont, amely ellátja egész szervezetünket, vagyis ennek a központnak az erősítése a fizikai és lelki egyensúlyt is javítja. Olyan ez, akár egy energiaház, amely életenergiával lát el minket a mindennapokban.

6 gyakorlat a boldogabb életért

 

Ennek köszönhetően az egészség és a gyógyulás központja is a hara. Ha nem vagyunk jól, kapcsolatba kell lépnünk ezzel az energiaközponttal, hogy gyorsabban rendeződjenek problémáink. Az ájurvéda-hagyományok szerint ezt a központot második csakrának is hívják. Időnként azonban mindannyian kibillenünk ebből az egyensúlyból, elveszítjük kapcsolatunkat a központunkkal. Ilyenkor keveredünk vitába az egész világgal, és ilyenkor érezhetjük úgy, hogy az élet szinte értelmetlenné vált. Ha azonban befelé figyelünk, könnyen újra megtalálhatjuk nyugalmunkat, egészségünket, harmóniánkat. Könnyebben, mint elsőre gondolnánk.

Az alábbi mozgásfajtákat évezredes tradíciók ihlették, és aszerint válogathatunk köztük, hogy mely területen vágyunk igazi változásra, kiteljesedésre, nyugalomra. Az első feladat a belső egyensúlyt erősíti, a második csökkenti a stresszt, a harmadik elűzi az aggodalmat, a negyediknek energianövelő hatása van, így megkönnyíti a fáradtság leküzdését, az ötödik az egyensúly megtartására tanít, a hatodik nyugtatja a testet és a lelket.

1. A Vam mantra

6 gyakorlat a boldogabb életértA módszer: Helyezkedj el kényelmesen egy széken úgy, hogy érezd csípőd és talpaid súlyát a földön. Koncentrálj a légzésedre, ahogy a levegőt a hasadba szívod. Képzelj el egy narancssárga színcsóvát a hasadban és a hasad körül. Vegyél mély levegőt, és amikor lassan kifújod, mormold a Vam mantrát. Ez a mantra erősíti és gyógyítja a második csakránkat. Ismételd ezt a műveletet tíz-húsz percen keresztül naponta egyszer!

Amire jó:
erősíti a második csakrát, azt a területet, amely az ájurvéda-tradíció szerint üzenetet szállít a belső középpontunkból.

2. Lassítsd le a pillanatot!

A módszer: Legyen szó bármilyen élethelyzetről vagy elfoglaltságról, végy egy mély hasi lélegzetet, és lassítd le a tempódat. Ezzel lehetővé teszed, hogy egy-két percre kapcsolatba kerülj belső középpontoddal. Csökken a belső feszültséged, tetteid tudatosabbá, megfontoltabbá válnak. Hirtelen képet kapsz arról, hogy pontosan mit is teszel ahelyett, hogy tovább dolgoznál mechanikusan. Egy érzelmileg túlfűtött pillanatban ez lehetővé teszi, hogy egy kicsit kívülről szemléld a helyzetet, és okosabban reagálj!

Amire jó:
ha nagy stressz ér minket, ha túlterheltek vagyunk, vagy érzelmi nyomás nehezedik ránk.

3. Sufi pörgés

A módszer: keress egy szabad szobát, amelyben egyedül lehetsz, és amelyben van tér. Nyitott szemmel kezdj el pörögni. Tárd szét a karjaid, és érezd, ahogy áramlik a levegő az ujjaid közt. Egyetlen pontban próbálj forogni. Ha ugyanis elveszíted egyensúlyod, azonnal elszédülsz. Pörögj öt-harminc percig tetszőleges tempóban. Befejezéskor lassíts, majd lassan ülj le. Ha bármikor elveszíted egyensúlyod, feküdj arccal a padló felé, jobb lábad takarja a balt öt percig. A sufi pörgés nyugtatja a lelket és a szellemet!

Amire jó:
csökkenti a szellemi túlpörgetettséget, és elűzi az aggodalmat.

4. A fa

6 gyakorlat a boldogabb életértA módszer: lehetetlen egyensúlyt kívánó pózban (például jógapózban) megállni, ha szétszórtak vagyunk. A fapózhoz az energiát a központba kell gyűjteni. Állj az egyik lábadra, míg a másikat finoman húzd fel a térdedig, és a testsúlyod helyezd a másik lábra. A kezeid imádkozó pózban fordítsd össze a mellkasod vagy az arcod előtt. Egy percig tartsd, majd cserélj lábat!

Amire jó:
növeli a fizikai és érzelmi tudatosságot. Ajánlott, ha túlterhelt vagy túlérzékeny vagy.

5. Legyél testtudatos!

A módszer: akárhol is ülsz vagy állsz, koncentrálj a lábadra helyezkedő testsúlyra, érezd tested minden porcikáját. Pihentesd a karjaid, és figyelj a szíved és a végtagjaid közti kapcsolatra. Gondolj a fejed és a szíved közti kapcsolatra. Ezután a hasadra, majd a hasad, a csípőd és a lábad kapcsolatára. Figyeld, miként változik a légzésed. Most figyelj a belső középpontodra. Keresd meg a lelkedben a negatív érzelmeket, pótold pozitív gondolatokkal, ami boldoggá tesz!

Amire jó:
ha idegesség vagy félelem miatt kizökkensz belső egyensúlyodból.

6. Megsokszorozott energia

A módszer: pihenj le egy matracra vagy ágyra. A lehető legnagyobb elszántsággal próbálj minden erőt létezésünk igazi központjába, a belső középpontba küldeni. Igyekezz most csak erre koncentrálni, és minden egyéb zavaró tényezőt kiszűrni. Úgy csináld, mintha az életed múlna ezen. Képzeld el úgy az energiát, mint egy fényes vonatot, amely száguld a központ felé, és ezáltal érezni fogod az erejét. Kettő-öt percig végezd ezt a műveletet, lehetőleg naponta!

Amire jó:
erősebb kapcsolatot hoz létre a belső középpontunkkal, koncentráltabbá, tudatosabbá tesz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top