Életmód

Étrendi útmutató jellegzetes női problémákra

Gondoltad volna, hogy a menstruációval összefüggő PMS tünetei enyhíthetők, vagy csökkenthető, visszafejleszthető a ciszták, miómák nagy többsége? Hogy megszüntethetők a változás korában ránk törő hőhullámok, szexuális zavarok? És hogy helytelen táplálkozásunk következménye lehet olykor a terméketlenség is?

Sokat változott a világ. Korunk embere állandó rohanásban, stresszben él. Nincs időnk semmire. Sietve eszünk, és nem túlságosan egészséges ételeket. A helytelen életmódunknak „köszönhetően” rendkívül megnőtt a daganatos megbetegedések száma, ebben Magyarország igen előkelő helyet foglal el. Nagy veszélynek vannak kitéve a női reproduktív szervek is; ciszták, miómák, meddőség. Ma már a táplálkozásunkkal sok mindent befolyásolhatunk – otthon, a konyhánkban. Azzal, hogy elhagyunk az étkezésünkből bizonyos ételeket, vagy beépítünk olyanokat, amiket eddig még nem ettünk, jelentősen javíthatunk egészségi állapotunkon.

A menstruációs ciklus jó példája annak, hogy lássuk, hogyan kapcsolódik be a táplálkozás a nőiesség megélésébe. A ciklus első felében, a menstruáció és az ovuláció között az ösztrogén hormon koncentrációja csúcsértéket ér el, a második felében, az ovuláció és az újabb menstruáció között pedig a progeszteron hormon dominál. A ciklus egyes szakaszainak hossza nagyban függ az elfogyasztott táplálék típusától. Ha az étrendünk túlságosan egyoldalú, akkor a menstruációs ciklus is szabálytalanná válik. A sok hús és állati eredetű étel okozza az erős menstruációs görcsöket vagy a túlzott mértékű vérzést. És a harmonikus étrend olyan könnyen felborulhat, elég csak egy hosszabb ideig tartó, szénhidrátszegény diéta, amely alatt kiemelt mértékben fogyasztunk kalóriaszegény fehérjéket.

Étrendi útmutató jellegzetes női problémákra

 

Aki hosszabb távon kiegyensúlyozott étrenden él, annak megerősödik az immunrendszere, és nem kell tartania a női reproduktív szervek megbetegedéseitől. A makrobiotika, amelyet gyógyító és betegségmegelőző táplálkozási irányzatként tartanak számon, az egyik lehetséges módja annak, hogy táplálkozásunk felbomlott egyensúlyát és annak következményeit rendbe hozzuk.

Sebestyén Szilviától, a hazai Makrobiotikus Intézet vezetőjétől azt tudakoltuk, hogyan segíti elő a makrobiotikus táplálkozás a jellegzetes női betegségek javulását.

Étrendi útmutató jellegzetes női problémákra– A makrobiotika nem azt mondja meg, hogy mit ne fogyassz, hanem hogy mivel cseréld le. Egy megbetegedésnél először mindig meg kell vizsgálni, hogy mi volt a kiváltó oka, utána ezt az okot meg kell szüntetni. Majd olyan ételeket kell beépíteni az étrendünkbe, amelyek fellazítják a lerakódásokat, és kimossák, kitisztítják azokat a szervezetből. A mell, a petefészek cisztás megbetegedésének okozója általában az a rengeteg tej, tejtermék, joghurt, amelyet naponta elfogyasztunk. Ezt azonnal abba kell hagyni. Egyébként ezt minden nőnek javasolnám. Majd kezdjünk el olyan ételeket enni, amelyek kitisztítják, kimossák ezeket a lerakódásokat. A női tisztulást nagyon jól elősegíti a shiitake gomba főfogásokba, levesekbe főzve, vagy a jégcsapretek, a fekete retek, a sörretek, a piros retek, amelyet gyufaszál nagyságúra felszeletelve, sóval, citromlével meghintve rendszeresen fogyaszthatunk a főétel mellé, savanyúságként. Ugye milyen egyszerű? A miómák megjelenése a méhfalon vagy méhen belül szintén a túlzott állati eredetű ételek és tejtermékek fogyasztásának és szervezetünkben való felhalmozódásának a következménye. Amikor abbahagyjuk a menstruációt, a méhfal folyamatosan tűri a lerakódásokat, összegyűlnek a gócok, a nyálkásodás miatt a sötétre zárt helyeket nagyon szeretik a paraziták, ezekből újabb toxikus anyag kerül a véráramlatba. Immunrendszerünk meggyengül, és a rákos sejtek is utat törnek maguknak. Menopauza után érdemes az állati eredetű fehérjéket növényi eredetű proteinekkel helyettesíteni. A tej, a tejtermékek kalciumtartalmát pirított szezámmaggal pótolhatjuk, de ugyancsak nagy mennyiségű kalcium, magnézium található a tengeri füvekben, algafélékben. A fekete babbal készült ételek nagyon jól stabilizálják a hormonháztartást, megszűnnek a hőhullámok. A premenstruációs szindrómánál is azt tudom javasolni, hogy a menstruáció előtti két hétben már ne együnk állati eredetű zsiradékot, ez segít mentálisan is a nehéz napok átvészelésében.

A mai nőknek elég sok feladatuk van: a család fenntartása, a kicsi közösség gazdasági működetése, érzékenyen reagálni a környezetünkben élő emberek dolgaira, hogy harmóniát teremthessünk magunk körül. Éppen ezért nem tehetjük meg, hogy nem reagálunk érzékenyen a környezetre, és nem tehetjük meg, hogy lebetegszünk. Felelősnek kell lenni magunk iránt, mert sok mindenki másért vagyunk felelősek. A makrobiotikus táplálkozás nagyon jó prevenciós eszköz lehet.

Étrendünk összeállításában a következő irányelveket kell figyelembe venni:

Az állati eredetű fehérjék (hús és tejtermékek) teljes kiiktatása az étrendünkből. A húsfogyasztás szejtánnal, tofuval, alkalmanként halakkal pótolható.

Fehérjeforrásnak kiválóak a növényi eredetű fehérjék, mint a hüvelyesek, a babfélék (különösen jó az azuki vagy a fekete bab), lencse, csicseriborsó stb. Ezekből is inkább csak az apróbb szeműeket részesítsük előnyben.

A cukorfogyasztás megreformálása: felejtsük el a finomított termékeket, ezek a női szervek működésére rendkívül kártékonyak, ilyen a fehér cukor, a barna cukor, a nádcukor, a mesterséges édesítők és a méz is.

Helyettük édesíthetünk bioboltban kapható rizssziruppal, búza- vagy malátasziruppal.

Óvakodjunk a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételektől (fehér lisztből készült sütemények, pékáruk, tészták, illetve fehér rizs).

Jól helyettesíthetők barna rizssel, kölessel, hajdinával, árpával, zabbal, teljes búzával.

Együnk friss idényzöldségeket, főleg gyökérzöldséget (sárgarépa, retek), illetve kerek zöldségeket (tökfélék, káposztafélék, kelbimbó, hagyma, brokkoli) gőzölve vagy forrázva, és salátákat is.

Étrendi útmutató jellegzetes női problémákra

Ehetünk gyümölcsöt is, napi szinten azonban csak egy keveset, rövid ideig párolva, kompótként, vagy süteménybe, pudingos desszertbe keverve.

Barátkozzunk meg az új ízekkel. Bár a magyar gyomor számára különös a tengeri alga vagy a tengeri hínár étkezésben való alkalmazása, ezek a növények – magas ásványianyag-tartalmuk miatt – kincsnek számítanak a női szervezet számára. És elég belőle naponta csak egy púpos kiskanálnyit fogyasztani, levesbe vagy salátára szórva.

Keresd az aramét, a wakamét, a kombut vagy a norit a bioboltokban, az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben, ínyencboltokban.

Hagyd el az aromás fűszereket (curry, mustár, bors). Ízesíts szójaszósszal (ez a só helyettesítésére is alkalmas), misopasztával, tengeri sóval vagy Himalája-sóval.
Olajból csak egy kis mennyiséget használjunk, főleg a hidegen sajtolt lenmag-, olíva-, kukorica- és napraforgóolajból.
Tilos a szénsavas, cukrozott üdítők, a koffeintartalmú italok (kávé, fekete tea) és az alkohol fogyasztása.

Helyette gyógyteák, zöld teák, makrobiotikus teák és ásványvíz fogyasztása ajánlott.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top