Számos kutatás tanulmányozta már az öregedést befolyásoló tényezőket. Gyakran hallunk olyan visszatérő fogalmakat, mint kollagén, szabad gyökök vagy antioxidánsok. Mit is jelentenek pontosan ezek?
A ráncok kialakulásáért a testben elszaporodó káros szabad gyökök a felelősek, mert azok roncsolják a sejtfalakat, beavatkoznak a sejten belüli mechanizmusba, olyan károsodást idézve elő, amelyek rákos megbetegedéseket, agyvérzést okozhatnak, esetleg megnövelik a szívinfarktus kockázatát. De roncsolják a kötőszövetek rugalmasságát is, mivel erőteljesebb ráncosodást idéznek elő.
Antioxidánsok a szabad gyökök ellen
A szabad gyökök ártalmas hatásait az antioxidánsok ellensúlyozzák. Az antioxidánsok és a szabad gyökök egymáshoz viszonyított aránya befolyásolja az öregedés menetét, vagyis ha fiatalos, ránctalan bőrt akarsz magadnak, akkor fogyassz minél több antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsöt. A legfontosabb antioxidáns tápanyagok az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén, amelyből nagyon sokat tartalmaznak a sötétpiros gyümölcsök.
A legjobbak
Bőrünk 75%-a kollagénszövetekből áll, a kollagéntermelés azonban az életkor növekedésével csökken. Emiatt korunk előrehaladtával bőrünk egyre szárazabbá válik. A nyári szezon dúskál a jótékony gyümölcsökben: málna, cseresznye és meggy, mind bővelkednek C-vitaminban, és segítik megőrizni a test fiatalosságát. Amikor csak teheted, iktass be az étrendedbe ezekből – lehetőleg nyersen fogyasztva – reggelire müzlibe, kásába, ivólének kifacsarva, turmixolva, illetve önmagában desszertnek.
Málna |
Amerikai tudósok az élelmiszerek antioxidáns-tartalma alapján összeállítottak egy top 20 élelmiszerlistát, amelybe a bogyós gyümölcsöket is besorolták. Egy marék málna vagy eper naponta csodálatosan megvédi bőrünket, ráadásul rákmegelőző hatásuk is van, ami szintén a magas antioxidáns-tartalommal magyarázható. A málnában sok az ásványi anyag, és magas a C-vitamin-tartalma is. Van benne még A- és B-vitamin, növényi rostok, ugyanakkor csekély a fehérje- és a zsírtartalma.
A népi gyógyászat a levelét teaként is felhasználja főleg cukorbaj, vese- és hólyagbántalmak esetén. Erős izzasztó hatása is van. Utolsó hónapos kismamáknak kifejezetten ajánlják a fogyasztását, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az rugalmasabban tágul.
Fogyasztható frissen, esetleg szörpként, lekvárként (csak legyen tartósítószer- és adalékanyag-mentes), de péppé zúzva az arcra kenve külsőleg is hatásos bőrszépítő pakolás.
Tipp: készíts zöld teát, és ízesítsd egy-két evőkanálnyi házi készítésű málnaszörppel.
Cseresznye |
A cseresznye olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hatékonyan megvédik szervezetünket a szabad gyökök káros hatásaitól, a gyulladásoktól. Sok benne az A-vitamin, a C-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin, és jelentős még a folsav- és vastartalma is. Bővelkedik tehát ásványi anyagokban és nyomelemekben. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és a csontok fejlődésére, ezért már kisgyerekkorban hasznos desszert.
Minél érettebb és sötétebb a színe, annál édesebb az íze.
Kiválóan alkalmas vízhajtó kúrának. A salakanyagokat hatékonyan eltávolítja a szervezetből, ráadásul kellemes fogyókúrás étel is, mivel 10 dkg cseresznye kevesebb mint 70 kalóriát tartalmaz.
Tipp: tarts cseresznyediétát, ezzel nemcsak a bőrödet hozod rendbe, hanem fogyni is fogsz.
Kettő, maximum három napon át egyél meg másfél kiló cseresznyét, 5×30 dkg-ot főétkezések előtt, de még jobb, ha helyette. Igyál mellé 2 liter ásványvizet és gyógyteát is.
Meggy |
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan a meggy is bőven tartalmaz flavonoidokat, és jelentős antioxidáns hatása van. Ezáltal segíti megőrizni a vénák falának rugalmasságát, enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást.
A népi gyógyászatban már régóta ismert; a meggyfa levelei gyulladásgátló hatásúak, hatékony ellenszer meghűlésre, akárcsak puffadás esetén is. Fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek az emésztésével gond van. Jótékonyan hat a vérre, serkenti a máj és a vese működését.
Tipp: a frissen facsart meggylé egy kiskanál búzacsíraolajjal elkeverve az egyik legjobb ellenszere a sejtkárosító szabad gyököknek, ezért fogyassz belőle naponta 2-3 deciliternyit.