Életmód

10 nap, mínusz 4 kiló

Van két heted, hogy befizess egy last minute útra? Ennyi idő pár kiló ledobásához is elegendő! Vágj bele egy villámdiétába, és érezd jól magad a nyaraláson egy mérettel karcsúbban!

Szénhidrátelvonó diéta


A diéta ideje:
10-14 nap.

Várható fogyás: mínusz 4 kg.

A diéta az alacsony, majdnem nullára lecsökkentett szénhidrátbevitelen és a magas fehérjefogyasztáson alapul. Szénhidrátból ugyanis maximum 30 g (!) engedélyezett naponta. A szénhidrát megvonására a szervezet úgy reagál, mintha nem jutna elegendő táplálékhoz, és elkezdi égetni a zsírt.
Ez a módszer különösen azok számára hoz rendkívül látványos változást, akik eddig sok tésztafélét, édességet vagy péksüteményt ettek. Az étrend rengeteg zöldségfélét tartalmaz; ajánlott a különböző gabonák, a hüvelyesek (főleg a babfélék) beiktatása. Vörös húsokat csak mérsékelten fogyasszunk, a halfélék (különösen a szardínia, a lazac, a pisztráng) minden mennyiségben jöhetnek.

 

Last Minute diéta: ha két heted van a nyaralásig

Tiltólistás a fehér kenyér, a különböző rizsfélék és tésztafélék. A zöldségek közül a burgonya, a kukorica, a cukorborsó. Kerüld el a magas cukortartalmú gyümölcsöket, mint a banán, a mangó, a papaja, a körte, az aszalt gyümölcsök. A mogyorófélék közül a sós mogyorót vagy a gesztenyét.

Milyen ételeket ehetsz?

Húsfélék: csirkehús a bőre nélkül, kacsa soványabb része, liba soványabb része, pulykamell, sertéshús, sovány marhahús; ebédre vagy vacsorára egy tenyérnyi szeletet valamelyikből, zöldség kíséretében.

Halak: busa, fogas, harcsa, hekk, keszeg, lazac, pisztráng, ponty, szardíniakonzerv, szinte korlátlanul.

Tej és tejtermékek: camembert sajt, edami, ementáli, köményes sajt, márványsajt, óvári sajt, Pannónia, parmezán, pálpusztai, tehéntúró.

Tojás.

Zöldségek: brokkoli, káposzta, savanyú káposzta, kelbimbó, hagyma, kovászos uborka, kígyóuborka, fejes saláta, spárga, spenót, sóska, padlizsán, karfiol, póréhagyma, zöldbab, paprika, paradicsom, csiperkegomba.

Alacsony cukortartalmú gyümölcsök: eper, málna, egres, görögdinnye, szeder, narancs, őszibarack.

Napi menü – minta

  • Reggelire tojásrántotta, vagy főtt tojás paradicsommal, uborkával, zöldsalátával vagy párolt zöldséggel.
  • Ebédre vagy vacsorára egy tenyérnyi szelet hús vagy hal egy tál zöldséggel vagy salátával.
  • Tízóraira, uzsonnára 100 g alacsony cukortartalmú gyümölcs vagy ugyanennyi sajt vagy túró.

10 nap, mínusz 4 kilóA szakértő véleménye

„A diéta tartalmaz elegendő mennyiségű szénhidrátot és csak az egyszerű láncú (gyorsan felszívódó) szénhidrátot vonja el az étrendből. A megengedett zöldségfélék, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, hüvelyesek, esetleg finomítatlan gabonák összetett szénhidrátot tartalmaznak. A magas rosttartalom miatt ez lassan szívódik fel, lassan emeli a vércukorszintet, sokáig okoz teltségérzetet – és jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz mint az egyszerű szénhidrát tartalmú ételek.

Tanács: Az egyszerű (finomított) szénhidrátokat nem csak a villámdiéta idejére, hanem véglegesen is érdemes száműzni az étrendünkből, így elkerülhetjük a jojó effektust, és hosszú távon megőrizhetjük ideális súlyunkat és egészségünket. Mind a diéta alatt, mind a későbbiekben alapvető fontosságú a rendszeres testmozgás beiktatása, legalább hetente 3 alkalommal!

Figyelmeztetés: A túlzásba vitt fehérjefogyasztás elsavasíthatja a szervezetünket, ami hosszú távon fáradtságot, rossz közérzetet, ízületi problémákat, migrént és egyéb panaszokat okozhat.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top