A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok, még a citrusféléket is lekörözik.
Az antocián nevű anyag színezi őket lilára, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.
Legfontosabb forrásai:
szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lila káposzta, padlizsán, fekete ribizli.
Tudtad?
A lila színanyag, az antocián, mely koncentráltan a szőlőhéjban, az áfonyában és a szederben található, bizonyos kutatások szerint megelőzi az elhízást is.