Életmód

A fiatalság titka: egyél narancsszínű ételeket

A zöldségek és gyümölcsök színe nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem a természet zseniális jelzőrendszere is egyben. A tápanyagok színkóddal rendelkeznek. Az étel színe ugyanis elárulja testünknek, hogy az adott eledel milyen tápanyagokat tartalmaz.

A különböző színű ételek segítségével feltölthetjük testünket azokkal a tápanyagokkal, melyekre egészségünk javításához és fenntartásához szükségünk van. A színes zöldségek és gyümölcsök mindegyike rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. A vörös ételek feltöltik a testet, erősítik a vért, a sárgáknak frissítő hatásuk van, a zöldek pedig kitisztítják a szervezetet. Minél színesebb az étrended, annál több tápanyaghoz jutsz.

A fiatalság titka: egyél narancs színű ételeket

 

Narancs: fiatalon tart

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának a természetes forrásai. Ennek köszönhetik narancsos árnyalatukat. Minél élénkebb a színük, annál több karotin található bennük. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, lassítja a bőröregedést. Érdemes hát gondoskodni arról, hogy állandóan elég karotintartalmú ételt fogyassz, mert nagyrészt ennek az anyagnak köszönhetjük szépségünket, fiatalságunkat. A szemünk csillogóbb, a hajunk dúsabb, a körmünk erősebb lesz, és a fakó sápadtságnak is végleg búcsút inthetünk.

 

A legfontosabb források

Sárgarépa, sütőtök, mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye.

Tudtad?

A karotin antioxidánst tartalmazó zöldségek és gyümölcsök hatását C-vitaminnal együtt még jobban fokozhatod. Nézd meg a citromsárga ételek leírását.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top