Életmód

32 fogas kérdés

Méregdrága kozmetikumok, ragyogó bőr, hosszas válogatás a ruhák között, tűsarkú cipő, kiegészítők... Mindez (és még sokkal több is) szerves része a 21. századi mindennapoknak.

A nagy rohanásban azonban gyakran megfeledkezünk egy örök igazságról: két ember között a legrövidebb út egy mosoly! Kis módosítással így hangozna ez a mondat ma: két ember között a legrövidebb út az egészséges, hófehér mosolyon át vezet!

Mi mindent vetünk latba, hogy ezt elérjük? Speciális termékeket vásárolunk elszíneződött, vagy éppen érzékeny fogakra, vérző ínyre, rossz leheletre, fogorvosi kezeléseken veszünk részt, hogy még tökéletesebbé varázsoljuk a mosolyunkat.

A szájápolási termék és szolgáltatáskínálat folyamatos növekedése alapján azt hihetnénk javul a magyar lakosság szájhigiénéje, hiszen a tényekkel csak ritkán vagy egyáltalán nem szembesülünk.

Tények:

32 fogas kérdésA magyar lakosság harmada legfeljebb naponta egyszer mos fogat, 20 év felett pedig legalább egy tömött fogunk van. Egyre többen szembesülünk a fogérzékenység, illetve a vérző íny problémájával, ennek ellenére csupán 52% az, aki évente legalább egyszer felkeresi a fogorvosát. A fogászati problémák kialakulásáért nemcsak a megváltozott étkezési szokásaink a felelősek, hanem az általános szájápolási ismeretek hiánya.

A fogkrém, mint szájápolási eszköz csupán a háztartások 81%-ában található meg. Más, alapvető szájápolási cikkek egy főre eső fogyasztási adatai is meghökkentőek.

  • fogkefe vásárlás: 1.2 darab / év (ajánlott mennyiség: 4 darab)
  • szájvíz használat: 5 ml / év (ajánlott: 2 x 20 ml / nap)

 

Képzeld csak el, mi történik egy fogkefével egy év alatt! A napi kétszeri fogmosás hosszú távon a fogkefe elhasználódását eredményezi: a szálak szétállnak, megkeményednek, sértik az ínyt, és nem tisztítanak megfeleleően. Egy kiadós megfázás alkalmával pedig jó adag baktériumot juttatsz a fogkeféd szálai közé, ahol azok könnyű szerrel megtapadhatnak.

Ahogy az a számokból is látszik szájvíz fogyasztás kultúrája még nem alakult ki hazánkban. Pedig szájvízzel öblögetve olyan helyekre is elérhetsz, ahová fogkefével egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen. Így még több lepedéket távolíthatsz el. Sőt, fluorid tartalmú szájvizek használatával csökkentheted a fogszuvasodás kockázatát is.

Hogy megkönnyítsük a dolgod, íme néhány tipp a legfontosabbak közül, amelyek segítenek, hogy megelőzhesd a fogászati problémák kialakulását és a Te mosolyod is ragyogó és egészséges legyen:

  • naponta legalább kétszer (reggel és este) moss fogat
  • a fogorvosok ajánlásának megfelelően cseréld a fogkefédet három havonta
  • használj antibakteriális szájvizet, hogy a fogkefével nehezen elérhető helyeket is megtisztítsd
  • járj rendszeresen (legalább évente egyszer) fogorvosi szűrővizsgálatokra

 

Szeretnéd próbára tenni a tudásodat a témában? Szeretnél még több hasznos tippet olvasni?
Látogass el a www.32fogaskerdes.hu weboldalra!

32 fogas kérdés

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top