Életmód

5 tipp, ha várandósan tör rád a pollenallergia

Babát vársz, és kiütköztek rajtad az allergia tünetei? Nem kell szenvedned, erre is van megoldás!

Nagy pocakkal még kellemetlenebb, ha felváltva törölgeted a könnyeidet és fújod az orrodat az allergia miatt. Ilyenkor ráadásul a gyógyszerek nagy részét sem szedheted. Hogyan lehet kellemesebb a közérzeted ilyenkor úgy, hogy a babának se árts?

1.     Azoknak, akik régóta szenvednek a szezonális allergiától, általában azt szokták javasolni az orvosok, hogy a várandósság első három hónapját igyekezzenek az allergiamentes időszakra „időzíteni”. Nos, a természet nem mindig alkalmazkodik a mi „időzítésünkhöz”, de a babaprojekt tervezésénél talán érdemes erre is gondolni. Jó hír viszont, hogy az allergiások szerencsésebb felének a várandósság alatt enyhülnek a tünetei.

5 tipp ha várandósan tör rád a pollenallergia

 

2.     Ha várandósan tör rád a tüsszögőroham, először próbálkozz meg a gyógyszermentes módszerekkel: takaríts gyakran, moss hajat mindennap, cseréld az ágyneműdet minél többször, hogy viszonylag kevés pollennel találkozz. Szerezz be kalciumtablettát és pezsgőtablettát, valamint tengervizes orrspray-t. Ezek mindegyike biztonsággal alkalmazható a terhesség ideje alatt is. Fogyassz sok ómega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert, például halat: ez a zsírsav ugyanis visszafogja a szervezet gyulladásos folyamatait, így az allergiás reakciókat is.

3.     Homeopátiás szerekkel is érdemes próbálkozni, a szelíd gyógymód számos kellemetlen tünetet képes megszüntetni. Az ajánlott szerek:

ALLIUM CEPA 15 CH
Napi 1-2×5 golyó.
Bő, vizes, az orrcimpát felmaró orrfolyás, tüsszögéssel, könnyezéssel. Enyhül az állapot friss levegőn.

ARUNDO DONAX 9 CH*
2×5 golyó.
Az orrszárnyak, a szájpad és a hallójáratok viszketése.

EUPHRASIA 9 CH
Napi 2×5 golyó.
Csípő, maró könnyezésnél, a szem piros, kötőhártya-gyulladás lép fel.

HISTAMINUM 15 CH
Napi 1-2×5 golyó.
Az allergiás folyamatot csökkenti.

NUX VOMICA 9 CH
2×5 golyó.
Reggeli tüsszögőroham, időnként éjjeli orrdugulással.

SABADILLA 9 CH
2×5 golyó.
Tüsszögések, vizes orrfolyás, a szájpad viszketése, érzékenység virágillatra. Hideg levegőre romlik az állapot.

(Forrás:homeopatia.info.hu)


4.     Ha gyógyszert szeretnél bevenni, mindenképpen beszéld meg az orvosoddal. Első körben fordulj a szülész-nőgyógyászodhoz, de allergológus, tüdőgyógyász véleményére is szükség lehet. Bizonyos allergiaellenes szereket várandósan is lehet szedni, de az orvosnak kell eldöntenie, melyik gyógyszert ajánlja. Ha fulladsz, haladéktalanul menj tüdőgyógyászhoz, mivel az oxigénhiányos állapot sokkal többet árthat a babának, mint a kezelés.

5.     Az allergiára való hajlam sajnos öröklődhet: ha csak az egyik szülőt gyötrik az allergiás tünetek, 30%, ha mindkettőt, akkor körülbelül 60% az esélye annak, hogy a gyermek is túlérzékeny lesz. Az allergia kialakulásának kockázatát csökkenti, ha a mama a babáját 6 hónapos koráig kizárólagosan szoptatja (ha nem tud szoptatni, hipoallergén tápszerrel eteti), nem dohányzik, és a hozzátáplálást csak 6 hónapos kor után, fokozatosan kezdi meg, tehéntejet, tojást, halat és mogyorót pedig csak 1 éves kora után kap a baba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top