Életmód

A gyógyító henna

Ki gondolná, hogy a henna nemcsak a szépítkezésben, hanem a gyógyászatban is használatos? Ekcémára, fejbőrgyulladásra, ízületi gyulladásokra is kitűnő szer lehet, valamint a különleges szimbólumok magasabb szinten is képesek gyógyulást hozni.

A hennának (Lawsonia inermis) apró, kerek levelei és bogyószerű magvai vannak. Számos különböző neve és változata ismert. Hívják hennének, al-khannának, al-hennának vagy lawsoniának. Finom, piros, rózsaszín vagy fehér négyszirmú virágja van, jellegzetes, a közepéből hosszan kinyúló bibével. A virágok olaját évszázadok óta használják illatszerként.

A henna eredetileg Egyiptomból származik, jól viseli a száraz, forró éghajlatot. Indiában, Szudánban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is termesztik, de legjobban a trópusi klímát szereti. 4-4,5 méteresre is megnőne, valójában 2,5-3 méteres korában kell learatni, évente háromszor.

A henna hűsítő hatására Rádzsasztán, Pandzsáb, Gudzsarát sivatagi népei jöttek rá elsőként. A megőrölt pépbe mártották kéz- és lábfejüket, így könnyebben elviselték a pusztító hőséget. Azt is észrevették, hogy a pép eltávolítása után a hűsítő hatás mindaddig megmarad, amíg a szín kitart. A nők eleinte csak egy hennafoltot kentek a tenyerükre, amelyet kisebb pöttyökkel vettek körül, később mintákkal díszítették a kezüket, és úgy találták, ezzel is ugyanazt a hatást érik el.

A henna mint hajfesték

A henna nemcsak festék, hanem hajápoló szer is egyben, mivel a henna gyógynövény. A hennanövénynek két aratási ideje van: a nyári betakarításból származó kivonat nem színez, viszont erősíti, dúsítja, kondicionálja a hajat, és selymes fényt ad neki. Az őszi aratásból nyerik a hajszínezőt, amelynek alapszíne vörös. A különböző színárnyalatok eléréséhez természetes adalék anyagokat használnak (pl. ébenfagyökér, sárgafagyökér).
Ezek a szerek visszaadják a haj kondícióját, javulás várható a nem természetes alapú festékektől tönkrement, száraz, töredezett hajon. A haj egészségesebb, rugalmasabb, dúsabb lesz, a hennás hajfesték használatával elmulaszthatjuk a fejbőr gyulladását, korpásodását.

 

Hogyan készül a hennapor?

A növényt két kő között vagy a helyi malomban őrlik porrá. Őrlés előtt növényi olajjal meglocsolják, hogy kíméljék a malmot és csökkentsék a keletkező zöld por mennyiségét. A hennaport lehűlése után légmentesen zárva tárolják, csak így őrzi meg minőségét. A port a végső fázis, a csomagolás előtt még egyszer átszitálják, minél többször teszik ezt meg, annál erősebb lesz a színhatás.

Gyógyító hennaszimbólumok

A hennát gyógyító célokra is használták, illetve használják. Indiában és Észak-Afrikában a hennát bőrbetegségek kezelésére alkalmazzák előszeretettel. Fertőtlenítő és szövetösszehúzó hatása is van, ezért gyakran használják kisebb karcolások ellátására, égési sérülések és ekcéma kezelésére. Ezenkívül pozitív hatást gyakorol húzódásokra, reumás fájdalmakra és ízületi gyulladásokra.

A henna jótékony és gyógyító hatása mellett ezekben a kultúrákban ismerik a testre felfestett mintákban, szimbólumokban rejlő gyógyító hatalmat. Ez az ember ősi tudásának része, a szimbólumokban, mintákban, geometrikus jelekben rejlő spirituális erő ismerete. A szimbólum szó a görög symballien szó eredetére vezethető vissza, amelynek a jelentése összeilleszt, egybeszerkeszt.

 

Pontosan ez volt és ma is ez a szimbólumok szerepe: összekötik az embereket a kozmikus fényhálóval, az abban rejlő információkkal és energiával. A test különböző részére felfestett szimbólumok a tudatalatti síkján keresztül rendkívüli energiákat és erőket mozgósíthatnak, ezenfelül információkat közvetíthetnek az univerzumból számunkra.

Amikor valaki megbetegszik, akár fizikailag, akár mentálisan (érzelmileg), ezek belső és külső egyensúlyhiányt jeleznek, valamint az isteni rendtől való elszakadást. A betegségeket, a lelki gyengítő hatásokat, a diszharmóniát negatív rezgések hozzák létre az életünkben sokszor negatív gondolatok által.

 

A beteggé tévő negatív információkat azonban helyesbíteni lehet olyan felfestett szimbólumokkal, amelyek rezgésük, energiájuk által elindíthatják a pozitív irányba történő változást az életünkben. Tartósan csak mindenki önmaga gyógyíthatja meg magát azáltal, hogy helyreállítja az összhangot belső önmagával és az egyetemes renddel. A kozmikus szimbólumok használata a tudat kitágításában és feleszmélésében hasznos segítséget nyújt a megfelelő információk, energiák mozgósításával az univerzumból számunkra.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top