Életmód

Durva! Komoly pszichés zavarra utalhat a kényszeres vásárlás? – Kezeltesd!

A kóros shoppingolás mélyebben gyökerező pszichés zavart tükrözhet - ez derül ki egy friss német kutatásból.

Az erlangeni egyetemi klinika orvosa és pszichológusa, Astrid Müller tanulmányában harminc kényszeres vásárló pszichés állapotát hasonlította össze egészségesekével, illetve táplálkozási zavarral küzdőkével. Az eredmény rávilágított arra, hogy a kényszeres vásárlóknak nem csak súlyos adósságaik vannak, de gyakran depressziósak, szoronganak és személyiségzavarban is szenvednek – idézi a német Yahoo hírportálját (www.de.news.yahoo.com) a Magyar Távirati Iroda.

A PPmP – Psychotherapie Psychosomatik und Medizinische Psychologie című pszichológiai szaklapban megjelent beszámoló szerint a kényszeres vásárlók 80 százalékát súlyos szorongások gyötörték, 63 százalékuk volt depressziós, 23 százalékuk táplálkozási zavarral bajlódott. Ez arra utal, hogy a kóros vásárlás más pszichés zavarokkal is együtt jár, sőt, az is lehetséges, hogy a kényszeres vásárlás nem is önálló jelenség.

„Az itt vizsgált szűk közösségről elmondható, hogy súlyos pszichés gondokkal küzd, ezért meg kell vizsgálni, hogy a kóros vásárlás nem kísérőjelensége-e a többi pszichés betegségnek” – idézi Müller doktornő tanulmányát az MTI.

A kényszeres vásárlók rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek szükségtelen áruk beszerzésére, amelyek jócskán meghaladják pénzügyi lehetőségeiket. A nyugatnémetek nyolc, a keletnémetek hat százaléka hajlamos a kényszeres vásárlásra: ők sokkal több árut vesznek, mint amennyit megengedhetnének maguknak. A német pszichológus által vizsgált összes érintettnek voltak adósságai, átlagosan 45 000 eurós összegben. A témát vizsgáló eddigi tanulmányok azt valószínűsítik, hogy a kényszeres vásárlást nem lehet gyógyszerekkel kezelni, csupán viselkedésterápiával.

Forrrás: MTI

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top