Életmód

Egészségtelen a fiatal szerető?

Német kutatók azt állítják, hogy a nők számára egészségtelen, ha jóval fiatalabb férfi a partnerük.

Rövidebb életkorral számolhatnak azok a nők, akik jóval fiatalabb férfiakkal szűrik össze a levet – állapította meg jelentésében a demográfiai kutatásokkal foglalkozó rostocki Max Planck Intézet. A Magyar Távirati Iroda által idézett jelentés arra is emlékeztetett, hogy évtizedekkel ezelőtt az ilyen esetek még ritkaságszámba mentek, miközben a meglett férfiak és a jóval fiatalabb nők partneri kapcsolata társadalmilag általánosan elfogadott volt.
Mára azonban megváltoztak az idők, és gyakori, hogy a partnerkapcsolatban a nő a jóval idősebb. Ez azonban a hölgyek számára – legalábbis a tanulmány szerint – váratlan következménnyel is járhat.
Azt már a híres görög filozófus, Arisztotelész is melegen ajánlotta a férfiaknak, hogy a partnerválasztásnál lehetőleg minél fiatalabb nő mellett döntsenek. Ő maga példát is mutatott ebben, feleségül vette ugyanis több évtizeddel fiatalabb házvezetőnőjét. A krónikák nem jegyezték fel, hogy mindez milyen hatással volt a görög gondolkodóra, az azonban ismert volt: Arisztotelész 62 éves koráig élt, ami akkoriban rendkívül magas kornak számított.
A rostocki kutatócsoport vezetője, a dán származású Sven Drehfal szerint a filozófusnak minden bizonnyal igaza volt. Drehfal ugyanis 1990 és 2005 között elemezte a dán lakosság személyi, illetve házassági adatait, és megállapította: a férfiak annál tovább élnek, minél fiatalabb a feleségük. Így például legalább 11 százalékkal kisebb az elhalálozás kockázata azoknak a férfiaknak az esetében, akik partnerüknél hét-kilenc évvel idősebbek. A magukhoz hasonló korú partnerrel élő férfiak halálozási kockázata viszont jóval magasabb.
Drehfal és csapata ugyanakkor megállapította azt is, hogy minél idősebb egy nő partneréhez viszonyítva, annál magasabb az elhalálozás kockázata. Ha például egy hölgy élettársa hét-kilenc évvel fiatalabb, a nőre nézve a kockázat 20 százalékkal magasabb, mint a hasonló korú partnerrel élő hölgyek esetében. Azaz a nők számára a fiatalabb partner inkább koporsószög, mint éltető forrás.
Mindennek a tanulmány szerint az lehet az egyik oka, hogy a fiatalabb férfival élő nőket még mindig különcként kezelik, ez pedig komoly stresszt jelent. A túl sok stressz pedig közismerten megrövidíti az életet.

De a rövidebb élethez hozzájárulhat a krónikus pénzszűke is. A fiatalabb nővel élő férfiak túlnyomó többsége ugyanis anyagilag jól eleresztett, miközben az idősebb partnerekkel élők az esetek többségében aligha mondhatók gazdagnak. A hiányzó pénzt pedig a partner rendszerint képtelen előteremteni, ami számára szintén túlságosan sok gondot és feszültséget okoz.
Ezért a rostocki kutatók arra szólítják fel az idősebb nőket: jól gondolják meg, hogy kihez is kötik életüket, illetve pénztárcájukat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top