Életmód

Piros ételekkel a rák ellen?

A zöldségek és gyümölcsök színe nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem a természet zseniális jelzőrendszere is egyben. A tápanyagok színkóddal rendelkeznek. Az étel színe ugyanis elárulja testünknek, hogy az adott eledel milyen tápanyagokat tartalmaz.

A különböző színű ételek segítségével feltölthetjük testünket azokkal a tápanyagokkal, melyekre egészségünk javításához és fenntartásához szükségünk van. A színes zöldségek és gyümölcsök mindegyike rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. A vörös ételek feltöltik a testet, erősítik a vért, a sárgáknak frissítő hatásuk van, a zöldek pedig kitisztítják a szervezetet. Minél színesebb az étrended, annál több tápanyaghoz jutsz.

Piros – az érvédő, rákellenes

 

A piros ételek a likopin nevű, szintén nagyon fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin pirosra festi a zöldségek, gyümölcsök húsát.

A vörös zöldségek festékanyaga pedig a betain, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását, tehát a vérszegénység ellenszerei. A piros és vörös ételek rendkívül sok flavonoidot is tartalmaznak, amely segíti a vért megfelelő állagúan tartani, serkenti a vérkeringést, és erősíti a véredénykék falát. Ezek az ételek a vízháztartásra is jótékony hatásúak, és a narancsbőr kialakulását is megakadályozzák.

Piros ételekkel a rák ellen?

 

Legfontosabb források:

paradicsom, pirospaprika, cékla, vérnarancs, csipkebogyó, meggy, ribizli.

Tudtad?

A céklát már a római civilizáció óta használják mint vértisztító szert, mivel képes serkenteni a vérkeringést, és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top