Életmód

Iskolatáska, hátizsák: hanyatt esik a gyerek?

A kisgyermekek hátizsákjának súlya az iskolakezdéssel járó rohanás közben is feltűnik a legtöbb szülőnek. Jó esetben állva marad szemünk fénye, ha ráakasztjuk a határa, csak elindulni nehezen tud szegény. Az oktatási miniszter 2004 óta rendeletben szabályozta, hogy az iskolatáska nem lehet több 3 kg-nál. Valóságos a veszély, vagy csak ez csak a látszat?

Az iskolai könyvek, írószerek, torna- és élelmiszercsomag tekintélyes súllyal nehezednek az iskolások vállára. Szó szerint. Mivel alacsonyabbak és könnyebbek, a terhelést akkor látjuk igazán, ha arányosan felszorozzuk. Egy kb. 20 kg-os alsós gyerek 3 kg-os táskája kb. 10-15 kg-os terhelést jelent felnőttmérethez igazítva. Ez bizony egy karton ásványvíz, amellyel egyik szülő sem rohangálna szívesen nap mint nap. 

További probléma lehet a nem megfelelő tervezésű vagy rosszul beállított hátizsák viselete. A túl merev váz nyomhatja a gyerek hátát, míg a tartás nélküli „zsák” lelóg a fenekére. A pántok szélessége és párnázottsága inkább a komfortot növeli. A megfelelően feszes pántok megfelelően közel tartják a háton a megrakott táskát, de akadályozhatják a felvételt. Az üres táska súlya sem lebecsülendő, ami akár a megengedett 3 kg összsúly egyharmadát is adhatja!

A szakirodalom szerint azonban nem a súly maga, hanem a már kisgyerekkorba is benyúló mozgásszegény életmód és az ennek megfelelően elgyengült gerincstabilizáló-törzsfűző izomzat és a tartáshibák jelentik a fő veszélyt. Így a megfelelő táska cipelése inkább előny, hiszen sok gyerekben mindössze ez jelenti a törzsizomzat egyetlen terhelését az egész napos ülés mellett. Igen szomorú, de vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a gyerekkori hátfájdalmak számának emelkedésével még nagyobb gyakorisággal várható a következő nemzedékekben a gerincbántalmak kialakulása.

Iskolatáska, hátizsák: Hanyatt esik a gyerek?A táska mellett kevés szó esik a nem megfelelő, kényelmetlen, sok esetben elavult iskolapadokról. Pedig ezek sokkal tartósabb káros hatást jelenthetnek, mint a táska. Otthoni környezetből pedig az iskolai ücsörgés folytatását a komputer és a tévé előtt, valamint a sport, a rendszeres mozgás hiányát emelhetjük ki. Ortopédusként már sokkal kisebb kockázatnak tekintjük akár a veszélyesnek tekintett sportok űzését, mint az egész napos „punnyadással” járó leépült izomzatot, túlsúlyt és beszűkült mozgásokat.

Az ideális táska

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a kétpántos, megfelelően beállított hátizsák még jelentős súly mellett sem okoz csak pillanatnyi elmozdulást a gerincben. A „féloldalas” terhelést adó bármilyen táska egyenlőtlen terhelést jelent az izomzatban, így görbülethez vezethet. A terhelést minél közelebb kell vinni a testhez, így a hát formáját követő, megfelelően széles és feszes, tartással bíró pánt tekinthető ideálisnak. Fontos, különösen tizenéveseknél, hogy a táska ne csak a szülőnek tetsszen, hanem kellően „divatos” is legyen a funkcionalitás mellett. Kiegészítő derékövvel a táska a törzshöz szorítható, de ennek használata sokszor elmarad, így praktikusabb olyan modellt választani, amely enélkül is megfelelő helyzetet vesz fel.

Tippek pakoláshoz

A nehezebb könyveket, cipőt a táska belsejébe (a háthoz közeli rekeszbe) vagy aljára helyezzük, úgy, hogy ne nyomja a hátat. Nézzük át mindennap, mi felesleges, így is csökkenthetjük a súlyt. Ha állva is előredől a gyerek, akkor túl nehéz, könnyítsünk a tartalmán.

Iskolatáska, hátizsák: Hanyatt esik a gyerek?

Fontos!

Nem a táska súlya a fő probléma manapság, hanem a mozgásszegény életmód, a törzsizomgyengeség és a tartáshibák. Sportoljon, mozogjon a gyerek, a legkisebb panasz vagy tartáshibagyanú esetén kérjük szakember segítségét, és erősítsük a törzs izmait megfelelő gerinctornával. Korai szakban gyors a javulás és hatékony a kezelés.

Jó tanácsok:

  • A táska legyen könnyű, legyen tartása.
  • Dupla, széles, párnázott pántokkal.
  • A táska simuljon a törzshöz.
  • Teteje a tarkó alatt, alja a derék felett.
  • Rekeszes: nehéz tárgyakat a belső rekeszbe.
  • Nézzük át, mi kell az adott napon.
  • Ha előrehajol a gyerek, akkor könnyítsünk.
  • Minél többet mozogjon, sportoljon a gyerek!
  • Már korai szakban, panasz, gyanú esetén konzultáljunk ortopédussal!

Dr. Ráthonyi Gábor Kristóf ortopéd-traumatológus szakorvos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top