Életmód

A prostituáltak szavahihetőbbek a kormányhivatalnokoknál

A kínaiak szerint a legősibb mesterséget űző hölgyekben jobban meg lehet bízni, mint a kormányhivatalnokokban - ez derül ki egy több mint 3000 fős online felmérésből, amely a különböző foglalkozású emberek szavahihetőségéről szól.

Az Insight China magazin online kérdőívét 3376 válaszadó töltötte ki: a kutatók arra keresték a választ, melyik foglalkozás képviselőit tartják az olvasók a leginkább megbízhatónak. A legszavahihetőbbnek a gazdák bizonyultak, míg a második helyre az egyházi munkát végzőket sorolták. A dobogó harmadik fokán viszont óriási meglepetésre a prostituáltak végeztek. A ledér hölgyeket a katonák és a diákok követik, míg a tudósok és a tanárok a lista alsó harmadában szerepelnek – írja az http://asiaone.com, amelyet az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele idéz. Nem tartják viszont megbízhatónak a kínaiak a kormányhivatalnokokat. A lista legalján viszont mégsem ők, hanem az ingatlanfejlesztők, a titkárnők és a szórakoztató iparban dolgozók végeztek.

Európa a tűzoltókban bízik

Európában is készült hasonló felmérés: a Reader’s Digest épp az idén kérdezte meg 16 ország 23 000 polgárát arról, hogy 20 különböző foglalkozás képviselői közül melyikben bíznak meg a legjobban.
A legmegbízhatóbbnak a tűzoltók (92 százalék bízik meg bennük), a pilóták (89 százalék), a gyógyszerészek (87 százalék), a nővérek (85 százalék) és az orvosok (83 százalék) bizonyultak.
A középmezőnyben a tanárok (74 százalék), a gazdák (72 százalék), a rendőrök (62 százalék), a meteorológusok (54 százalék) és a papok végeztek (52 százalék).
A megkérdezettek kevesebb, mint fele tartja viszont szavahihetőnek a bírókat (48 százalék), a taxisofőröket (48 százalék), az ügyvédeket (43 százalék), az utazásszervezőket (35 százalék) és a pénzügyi tanácsadókat (32 százalék).
Az európai polgárok úgy vélik, hogy földrészünkön a legkevésbé szavahihetők az újságírók (27 százalék), a szakszervezeti vezetők (22 százalék), a labdarúgók (21 százalék) és az autókereskedők (16 százalék). A sort óriási lemaradással a politikusok zárják, akikben mindössze az európaiak 7 százaléka mer megbízni.

Az oroszok nem hisznek a rendőröknek

Hatalmas különbségek vannak viszont azon a téren, hogy az egyes országok polgárai mennyire bíznak egyes foglalkozások művelőiben. A volt szocialista országokban, különösen Oroszországban a legtöbb foglalkozási ág iránt jóval kisebb a bizalom, mint Nyugat-Európában. Jó példa erre a rendőrség: az oroszoknak csupán 23, a finneknek viszont 91 százaléka bízik meg a törvény őreiben.
Néhány foglalkozás tekintetében érdekes különbségek figyelhetők meg. A gazdákat például az átlagosnál jóval kevésbé tarják szavahihetőnek Romániában (57 százalék) és Magyarországon (61 százalék). A pénzügyi tanácsadókat Hollandiában kedvelik legkevésbé (18 százalék), a papoknak Csehországban a legkisebb a presztízsük (24 százalék), míg a szakszervezeti vezetők leginkább Spanyolországban játszották el a hitelüket (11 százalék). Érdekes eredmény, hogy az európai listán relatíve jól szereplő tanárokat Németországban tartják legkevésbé megbízhatónak (59 százalék). A lista legalján szereplő politikusokból a portugáloknak van leginkább elegük, csupán 1 százalékuk tartja őket szavahihetőnek.
Az átlagosnál jóval magasabb a presztízsük a bíróknak Finnországban (66 százalék), Svédországban és Svájcban (64 százalék), míg az ügyvédeket Ausztriában (56 százalék) és Svájcban (55 százalék) becsülik a legtöbbre. Meteorológusnak Magyarországon a legjobb lenni, hiszen a magyarok 71 százaléka megbízik az időjósokban, szemben Oroszországgal és Franciaországgal, ahol csupán az emberek egyharmada vélekedik így. A labdarúgókban a britek bíznak meg a legkevésbé (7 százalék), míg az oroszoknál a focisták presztízse az átlagérték két és félszerese (55 százalék). A taxisofőrökkel a finnek a legelégedettebbek (79 százalék), míg szavahihetőségüket a csehek vonják leginkább kétségbe (19 százalék).

Magyarország követi a trendet

Magyarországon az európai átlaghoz hasonlóan a tűzoltók (96 százalék) a legmegbízhatóbbak, őket a pilóták (95 százalék) és a gyógyszerészek (92 százalék) követik. Mindhárom foglalkozást űzőknek magasabb itthon a megbízhatósági indexe, mint az európai átlag. A magyarok ezen felül az átlagnál sokkal jobban bíznak a tanárokban (80 százalék), a meteorológusokban (71 százalék), a bírókban (54 százalék), a pénzügyi tanácsadókban (42 százalék) és az autókereskedőkben (24 százalék). Itthon az európai átlagnál kevésbé tartják megbízhatónak az orvosokat (79 százalék), a nővéreket (79 százalék), a gazdákat (61 százalék), a rendőröket (58 százalék), a taxisokat (42 százalék) és az utazásszervezőket (27 százalék).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top