Életmód

Új influenza: tovább fertőz, mint hitték!

Az új influenza még a láz elmúltával is sokáig fertőzhet: egy tanulmány szerint még napokkal a testhőmérséklet normalizálódása után is terjedhet a vírus. A biztonság kedvéért jobb megvárni a köhögés elmaradását, ez jobb jele annak, hogy a beteg már nem ragasztja rá másokra a kórokozót.

Az Egyesült Államok illetékes egészségügyi hatósága eddig azt ajánlotta az új típusú, H1N1 vírustól megbetegedett embereknek, hogy lázuk elmúlta után még egy napig maradjanak otthon, mielőtt bemennek a munkahelyükre vagy az iskolájukba. Egy most elkészült kutatás azonban kiderítette, hogy tovább tartó elővigyázatosságra is szükség lehet, mert az új influenza hosszabb ideig ragályos, mint szezonális megfelelője.

„A tanulmány azt mutatja, hogy nem egy-két napig, hanem körülbelül egy hétig ragályos a betegség” – idézi a Magyar Távirati Iroda Gaston De Serres-t, a quebeci Közegészségügyi Intézet kutatóját, aki munkacsoportja tanulmányának eredményét az Amerikai Mikrobiológiai Társaság konferenciáján ismertette. A konferencia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők első nagy nemzetközi találkozója, amióta tavasszal felbukkant a H1N1 vírus új típusa.

A találkozón ismertetett három jelentés is azt állítja, hogy az új típusú vírust jóval hosszabb ideig adja tovább az, aki már megfertőződött.

De Serres kollégáival 43 olyan páciens torok- és orrváladékát vizsgálta meg, akiket laboratóriumban igazoltan az új típusú influenza fertőzött meg. A betegek több tucat hozzátartozóját is vizsgálták. Attól függően, hogy melyik tesztet alkalmazták, az első tünetek megjelenése utáni 8. napon az emberek 19-75 százalékánál találtak még vírust az orrváladékban.

David C. Lye 70 pácienst kezelt egy szingapúri kórházban. Nagyon érzékeny teszt segítségével az első tünetek megjelenése utáni ötödik napon az emberek 80, a hetedik napon pedig 40 százalékánál talált még vírust a torok- és orrváladékban. Egyeseknél még 16 nap elteltével is jelen volt a vírus.

A harmadik jelentést Guillermo Ruiz-Palacios, a mexikói Orvostudományi és Táplálkozási Nemzeti Intézet munkatársa készítette. A konferencián elmondta, hogy a fertőzött embereknél több mint egy héttel a tünetek megjelenése után is jelen volt a vírus. Különösen sokáig maradt ragályos az influenza az elhízottaknál és azoknál, akik két napnál tovább gyógyszert szedtek ellene, tette hozzá a mexikói szakember.

Nancy Cox, az amerikai közegészségügyi hatóság influenzáért felelős vezetője szerint viszont nem érdemes az embereknek sokáig távol maradniuk az iskolából és a munkából, mert a vírus jelenleg enyhe megbetegedést okoz. Az újinfluenza olyan széles körben terjed, hogy kevés előnnyel jár, ha korlátozzák a betegeket – mondta Cox. Hangsúlyozta azt is, hogy azt nem lehet még tudni, vajon elegendő vírus marad-e így a fertőzésen átesett emberekben ahhoz, hogy az másokat is megbetegítsen. De Serres doktor mindenesetre azt javasolja, hogy inkább a köhögést vegyék olyan jelnek, melynek elmaradásakor már nem ragályos az influenza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top