Életmód

Milyen matracot válasszak, hogy ne fájjon a derekam?

Két csoportba lehet osztani bennünket: akinek már volt és akinek majd lesz derék-, illetve hátfájása. A megelőzésben, a kezelésben központi szerepet tulajdonítunk ágyunknak, matracunknak.

Internetes keresés során világszerte több mint 21 millió (!) találat jelzi a téma érdekességét, és magyar nyelven is több mint 180 ezer honlaphivatkozást találunk. Ehhez képest megdöbbentően kevés tudományos vizsgálat foglalkozik a különböző alvási alkalmatosságok hatékonyságával, így érthető a bizonytalanságunk. Józan ítélőképességünket próbára teszi, ha választanunk kell a hagyományos matracok és a szalonok által kínált csillogó-villogó, bonyolult felépítésű és elnevezésű űrkorszaki csodák között. Döntésünket végleg elhomályosítja, ha gyermekünk „egészségére” hivatkoznak a hirdetésben. Ebben a döntésben igyekszünk segíteni cikkünkkel.

Milyen matracot válasszak, hogy ne fájjon a derekam?

 

Az alvásról

Életünkből 20-30 évet ágyban töltünk alvással. Jogosan merül fel mindenkiben, hogy ágyunk meghatározó gerincünk egészsége szempontjából. Jól ismertek az idegen helyen, új ágyban töltött nyugtalan éjszakák és nehéz ébredések.

Ha ránézésre is kifeküdt, középen besüppedt a matrac, vagy napközben egyébként nem jelentkező derék- és hátpanaszokra ébredünk, ami később „bejáratódik”, akkor ideje új matracot beszerezni.

 

Egyedi igények – jó tudni

Ha valakinek görbültebb a háta, és szeret háton aludni, igényli a párnát, hogy a feje, a nyaka ne lógjon hátra alváskor. Fordítva, ha laposabb a hátunk, vagy hason alszunk, akkor a legkisebb párna is hátrafeszítheti a nyakunkat.

Egyedi matracok és alátámasztás

Hajunk és szemünk színén kívül testfelépítésünk (magasságunk, testsúlyunk, tartásunk) is nagymértékben különböző. Ennek megfelelően a bonyolult matracokban az „ígért” speciális alátámasztási pontok rossz helyre kerülhetnek. Gondoljunk csak arra, hogy a franciaágy méretű matracnak nincs férj-feleség oldala, pedig felépítésük igencsak különböző lehet. Ezt meg lehet oldani, ha a két „egyénre szabott” matracot rakunk egymás mellé, de ki garantálja, hogy szófogadóan „szintben” is maradunk?

Alvási pózok

Milyen matracot válasszak, hogy ne fájjon a derekam?Kinek a pap, kinek a papné. Nincs semmilyen „előírás” vagy „tökéletes” pozíció, mindenki az egyedi igénye és kényelme szerint aludjon. Ha bizonyos panaszok kikényszerítenek bennünket a jól megszokott pozícióból, ne keseredjünk el, és próbáljuk párnákkal vagy azok elvételével kényelmesebbé tenni új alvóhelyzetünket. Itt is igaz, hogy nincs „egy tökéletes” matrac, csak a kipróbálás segít.

Tudományos tények

A régen ajánlott kemény (akár padlón) fekvés jótékony hatását tudományos vizsgálatok nem (!) igazolták. A kérdéssel foglalkozó meglepően kevés közlemény az „arany középutat”, az ún. középkemény matracokat javasolja. A túl kemény fekvőhelyen vélhetően csak pontokban támaszkodik a gerinc (pl. a fenéknél-csípőnél vagy a hátunkon-vállunkon). A köztes gerincszakasz lóg, így annak túlterhelése lehetséges. Ha túlzott ez a görbület, akkor egy ilyen éjszakai korrekció azonban akár előnyös is lehetne! Nincs tudományos bizonyíték, hogy speciális – általában jóval drágább – anyagok hasznosabbak lennének. A természetes anyagok használta üdvözlendő, de bizonyos esetekben a növényi eredetű rostok önmagukban (pl. allergia) vagy az atkák ellen használt kemikáliák miatt csak kétséges előnyt hordozhatnak.

Memóriahab

Független, gyártó által nem szponzorált bizonyítékot adó felmérésre lenne szükség az adaptáló matrac valós előnyeinek megismeréséhez. A tenyérbenyomatot tartó felület látványos, de a hasznossága szintén nem bizonyított. Bizonyos esetekben akár előnytelen is lehet a gerincünk számára talán már majdnem elégtelen keménységű matrac „felpuhításával”.

Vásárlási tanácsok:

  • Legyünk körültekintőek, legyünk nyitottak az újdonságra, de ne dőljünk be a jól hangzó ígéreteknek. A legjobb, ha több helyet és különböző matracokat kipróbálunk, szánjunk időt a vásárlásra!
  • Sajnálatos módon nincs szabványos leírás a matracoknál, de segíthet az eligazodásban, ha a középerőset, a közepesen keményet keressük.
  • Értelmetlennek tűnik, hogy egy nagyon kemény matrac csak drága feltétekkel legyen kényelmes, vagy éppen egy kényelmes középkemény matrac ezekkel veszítse el tartását.
  • Próbaként ne nyomkodjuk, hanem feküdjünk rá a szokásos alvási pózban, ha kell, párnánkkal kiegészítve.
  • Óvakodjunk az elfogadható árú alapmodell kiegészítőkkel történő „felturbósításától”, gondoljuk meg előre, milyen összeget szánunk erre.
  • Gondoljunk az elsőre könnyűnek ígérkező kipróbálás esetén a csere költségeire, a levásárlási kötelezettségeinkre.
  • VÉGÜL: Semmi nem óv meg minket a derék- és hátfájdalmaktól, ha megfelelő mozgással nem tartjuk rendben a gerincünket védő törzsfűző izomzatot! Tudományosan bizonyított tény, hogy a derékfájás leghatékonyabb ellenszere a megfelelő és rendszeres mozgás, gerinctorna!

 

 

Felhasznált irodalom:

www.pubmed.com

www.trusleep.com
www.webmd.com/back-pain

www.spineuniverse.com/article

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top