Életmód

Áttörés: megvan az első hatékony AIDS-vakcina!

Áttörést értek el amerikai és thaiföldi kutatók az AIDS elleni küzdelemben; Bangkokban bejelentették, hogy egy új vakcina több mint 30 százalékkal csökkenti a betegséget terjesztő HIV-vírus fertőzésének kockázatát.

Egy Thaiföldön végrehajtott nagyszabású oltási kísérlet eredményeként jutottak erre a következtetésre: a vizsgálat során több mint 16 ezer önként jelentkező – heteroszexuális thaiföldiek – szervezetébe vitték be a kísérleti oltóanyagot. Először fordult elő, hogy egy oltóanyaggal sikerült csökkenteni a halálos vírusfertőzés kockázatát – írja a Magyar Távirati Iroda.
Bár az eredmény szerény „ez az első bizonyíték arra, hogy létezhet biztonságos és hatékony megelőző oltás” – mondta el Jerome Kim ezredes az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott telefoninterjúban. Kim az Egyesült Államok hadserege és a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) által támogatott kutatás egyik vezetője volt.
Az utóbbi intézet vezetője, Anthony Fauci figyelmeztetett, hogy „ez még nem az út vége”, ám hozzátette, hogy meglepődött és nagyon elégedett a kimenetellel. „Óvatos optimizmust kölcsönöz arra vonatkozóan, hogy ezek az eredmények javulhatnak még, kifejleszthető egy hatékonyabb AIDS-vakcina” – mondta el telefonon az AP riporterének.
Még a legszerényebb oltási eredmény is nagy hatású az AIDS megelőzésében, mert minden nap 7500 új HIV-fertőzött van világszerte; 2007-ben 2 millió ember halt meg a betegségben.
Mitchell Warren, az oltóanyag kifejlesztése érdekében tevékenykedő AIDS-vakcina Képviseleti Koalíció (AVAC) ügyvezető igazgatója „történelmi mérföldkőnek” nevezte a bejelentést. Hozzátette, hogy időbe telik és további forrásokat igényel az adatok teljes körű elemzése, ám a megállapítás minden bizonnyal új útra tereli az AIDS-védőoltás utáni kutatást.
A világ eddigi legnagyobb, 16.402 önkéntessel elvégzett tanulmányát a thaiföldi közegészségügyi minisztérium folytatta le, az országban gyakori HIV-törzseket használták fel az oltóanyag előállításánál. A kutatók hangsúlyozták: arra még nincs válasz, hogy vajon a másutt, például az Egyesült Államokban vagy Afrikában elterjedt vírustörzsekkel szemben is hatásos-e az új oltóanyag-kombináció.
Az adatok szerint a fertőzés kockázatát 31,2 százalékkal csökkentő kísérleti vakcina valójában két oltóanyagból összeállított „kombó”. Az egyik alkotórész a HIV megtámadására „tanítja” az immunrendszert, a második alkotórész pedig erősíti annak válaszát. Mindkét összetevő már ismert vakcina: a Sanofi-Aventis ALVAC nevű oltóanyaga és az önmagában kudarcot vallott HIV-vakcina, az AIDSVAX. Előbbi a kanárihimlő vírusát használja, melyet úgy módosítottak, hogy a HIV-vírus három génjének mesterségesen elkészített változatát vigye be az emberi szervezetbe. Egyik vakcina előállításánál sem használnak teljes vírust – sem élőt, sem elölt változatot -, ezért a kombinált oltás sem okozhat HIV-fertőzést.
Egyik vakcina sem előzte meg a HIV-fertőzést, amikor korábban önmagában próbálkoztak vele, ezért a kutatók egy része elvesztette a hatékony AIDS-vakcina kidolgozásába vetett hitét. „Valójában egyáltalán nem voltak nagy reményeim, hogy pozitív eredményt láthatunk” – vallotta be Fauci. Az eredmények azonban megcáfolták a szkeptikusokat, mert „a kombináció erősebb, mint az alkotórészek egyenként” – hangsúlyozta Jerome Kim.
 A kutatásban résztvevő 18 és 30 év közötti férfiak és nők átlagos kockázatú, heteroszexuális emberek voltak. Az önkéntesek fele négy adag ALVAC-ot és két adag AIDSVAX-ot kapott hat hónap leforgása alatt, a csoport másik felének placebót adtak. A vizsgálat befejeztéig senki nem tudta, ki, melyik csoportba tartozott. Minden résztvevőnek óvszereket adtak, tájékoztatták őket a fertőzés elleni védekezésről, majd hathavonta HIV-tesztet végeztek náluk. Három évig követték nyomon a tanulmány önkénteseit. Végül a 8197 vakcinával beoltott ember közül 51 fertőződött meg a kutatás ideje alatt, a 8198 placebóval beoltott közül pedig 74. Az oltóanyag hatásának időtartamára eddig nincs adat.
A 105 millió dolláros összköltségű vizsgálat részleteit októberben ismertetik egy párizsi vakcinakonferencián.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top