nlc.hu
Életmód
Durva: veséjüket árulják a csődbe jutott adósok!

Durva: veséjüket árulják a csődbe jutott adósok!

Saját veséjüket bocsátják áruba a súlyos recesszió miatt szorult anyagi helyzetbe került britek, akik egy-egy szervért akár 60 ezer fontot (több mint 18 millió forintot) is elkérhetnek, ám ezzel a börtönt is kockáztatják.

A The Sunday Times feltáró riportja szerint – amelyet a Magyar Távirati Iroda idéz – az interneten tűnnek fel egyre-másra a veséjüket kínáló britek hirdetései.
 A vezető vasárnapi londoni lap újságírói – átültetésre szoruló betegek barátainak és családtagjainak kiadva magukat – több hirdetővel felvették a kapcsolatot. Egyikük adósságától próbál e kétségbeesett módszerrel szabadulni, miután üzleti vállalkozása csődbe ment. Egy 43 éves taxisofőr lakáshitelét akarja kifizetni, ezért ajánlja megvételre egyik veséjét.
Mindketten azt mondták: azért választották e módszert, mert így egyrészt veseátültetésre várókon tudnak segíteni, másrészt saját anyagi gondjaikat is enyhíthetik.
Az ilyesmivel próbálkozók azonban a műtő helyett könnyen rács mögött találhatják magukat. Az emberi szövetek kezeléséről szóló, 2004-ben kelt törvény alapján ugyanis Angliában, Walesben és Észak-Írországban három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók mindazok, akik emberi szerveket pénzért forgalmaznak vagy eladásra kínálnak fel.
Nagy-Britanniában jelenleg hétezer beteg vár veseátültetésre, de tavaly csak háromezer ilyen műtétet végeztek el, miközben háromszáz páciens, akinek nem jutott időben donorszerv, meghalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top