Életmód

A börtönbe vezető út cukorral van kikövezve?

A túl sok édességet majszoló gyerekek felnőttként gyakrabban kerülnek rács mögé erőszakos viselkedés miatt - tárta fel a különös összefüggést egy brit tanulmány.

A brit szakértők több mint 17 ezer 1970-es születésű gyerek életét kísérték figyelemmel csaknem négy évtizeden át. A tízévesen naponta cukrot vagy csokit szopogatók 69 százaléka került rács mögé valamilyen erőszakos bűncselekményért 34 éves korára. Azoknak, akiknek ilyesmi miatt nem volt dolguk a rendőrséggel, csak 42 százalékuk fogyasztott naponta édességet – áll a British Journal of Psychiatry című szaklap októberi számában megjelent tanulmányban, amelyet a Magyar Távirati Iroda idéz.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy bár a felfedezett kapcsolat igen izgalmasnak tűnik, további kutatásokkal kell megerősíteni a kapott eredményt. „Nem arról van szó, hogy az édesség önmagában rossz, a jelenség inkább arról árulkodik, hogyan hozzák meg döntéseiket a gyerekek” – mondta Simon Moore, a tanulmány egyik szerzője. Szerinte éppen a szülők vezetik tévútra a gyereküket azzal, hogy a jó viselkedést édességgel jutalmazzák: az ilyenformán mindig azonnali jutalomhoz jutott kicsik nem képesek megtanulni a türelmes kivárást. Ez pedig a lobbanékony, agresszív viselkedés kialakulásának kedvez.
Moore azonban készséggel elismerte, hogy a tanulmány eredményei alapján nem fogalmazható meg olyan ajánlás a szülőknek, hogy ne tömjék cukorral vagy csokival a gyereküket. „Hihetetlenül összetett ez a kérdés. Egyszerűen nem lenne igazságos a cukorkát megtenni bűnbaknak” – fogalmazott a Cardiff Egyetem kutatója.

Moore-ék kutatása a szülői felkészültség, valamint a társadalmi és gazdasági háttér vizsgálatára is kiterjedt, ám ezeknek a szempontoknak a figyelembe vétele után is jelentős kapcsolat mutatkozott a gyermekként fogyasztott édesség és a felnőttkori agresszió között.

Korábbi tanulmányok viszont azt bizonyították, hogy az egészségesebb táplálkozás jobb viselkedést eredményez mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top