Életmód

Megdöbbentő: minden ötödik gyerek elhízott!

Minden ötödik európai gyerek súlyfelesleget cipel magán. Különösen az alsóbb társadalmi rétegekből és a bevándorló családokból származókat, valamint az Európa déli részén élő gyermekeket érinti ez a probléma - derült ki abból a tanulmányból, amelyet Wolfgang Ahrens, betegségmegelőzéssel és a társadalmi problémákkal foglalkozó kutató mutatott be nemrég

 A tanulmány az EU nyolc tagállamában összesen tizenhatezer, 2 és 9 év közötti gyermeket vizsgált meg. Az eredmények szerint a gyerekek 13 százaléka elhízott, további nyolc százaléka pedig túlsúlyos – írja a Magyar Távirati Iroda. Ahrens hangsúlyozta: különösen figyelemre méltóak az olaszországi adatok. Itt ugyanis a gyerekek húsz százaléka elhízott és huszonkét százalékuk túlsúlyos. A legegészségesebbek a belga és svéd gyerekek, akiknek csak tíz százaléka küzd súlyfelesleggel.
A kutatók párhuzamot vontak a kicsik szabadidős tevékenységei és súlyuk között: a kiegyensúlyozatlan, keveset foglalkoztatott gyerekek hajlamosabbak a túlsúlyra, mint azok, akiknek családi élete tartalmasabb. Döntő tényezők a televízió előtt eltöltött idő, a passzív családi élet és az alváshiány is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top