A Silk and Soya nevű étterem felszolgálói műszakkezdéskor megmérik testhőmérsékletüket, az étlapokat minden használat után megmossák, és az étkezőteremben az asztalokat a szokásosnál egy kissé távolabb helyezik el egymástól – írja a Magyar Távirati Iroda.
Az épületben a mellékhelyiségeket úgy alakították ki, hogy a vendégeknek ne kelljen bajlódniuk az ajtókilincsek, a vízcsapok vagy a villanykapcsolók megérintésével. Az ajtó mindig nyitva van, a víz megindul, amikor valaki a mosdóhoz lép és a világítás bekapcsolódik, amikor valaki belép.
A felszolgálók sohasem érintik meg puszta kézzel az ételes tányérokat, helyette textilszalvétákat használnak. A tetőétterembe vezető felvonóba egy olyan adagolót szereltek be, amely fertőtlenítőt permetez szét, ha valaki a kezét nyújtja irányító gombjaihoz. Az ebéd és a vacsora csúcsidőszakai között az étteremben több órán keresztül szellőztetnek.
Cipri Quintas, az étterem 43 éves tulajdonosa elmondta, hogy 1.500 dollárt (körülbelül 280 ezer forintot) fizetett egy spanyol tanácsadó cégnek a vírus elleni harc megtervezéséért, ráadásul a tágasabb termek kevesebb asztallal kisebb bevételt hoznak.
A program beindítása óta azonban már tucatnyi étteremtulajdonos és más üzletember is érdeklődött nála. Fernando Blazquez, Madrid egyik leghíresebb étteremtulajdonosának, Lucio Blazqueznek a fia hasonló lépések bevezetését tervezi a vendéglőjében, miután beszélt Quintasszal. A megelőzés minden módja pozitív hatással van a fejleményekre – állapította meg ifjabb Blazquez.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) képviselői augusztus végén Madridban jártak egy új influenzával kapcsolatos tanácskozáson és felkeresték a Silk and Soya éttermet is, hogy egy pillantást vessenek az akciótervre. „Helyes irányban haladnak a dolgok, és jó lenne, ha más éttermek is ilyen intézkedéseket foganatosítanának” – állapította meg Guenael Rodier, a WHO egyik igazgatója, a helyszínen járt képviselők egyike.
Quintas hangsúlyozta, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és reméli, hogy más éttermek és vendéglátóipari vállalkozások is követni fogják a példáját. Nem fedeztük fel a penicillint, csak megpróbálunk a dolgokon javítani – hangoztatta.