Életmód

Oltassunk vagy ne oltassunk? – A legfrissebb információk

Ellentmondásosak a hírek az új típusú influenza megelőzésére szolgáló oltóanyaggal kapcsolatban: számos szakértő ajánlja, mások viszont az esetleges veszélyekre figyelmeztetik a kismamákat és a szülőket. Vajon beoltassuk magunkat, vagy inkább az ellenzőkre hallgassunk?

Az új típusú influenzajárványról érkező riasztó hírek közepette egy kis megnyugvást jelenthetne, hogy máris rendelkezésre áll az oltóanyag, amelyet ráadásul a tervek szerint ingyen kapnak majd a leginkább veszélyeztetett csoportok: többek között a gyermeket várók, a hat hónapnál idősebb kicsik és a krónikus betegek.

Mindez valóban megnyugtató lehetne, ha nem figyelmeztetnének egyre többen az oltás lehetséges veszélyeire: külföldön és itthon is számos orvos emelte fel a szavát a vakcina ellen. Szerintük ugyanis rohammunkában készült, nem próbálták ki elég alaposan ahhoz, hogy biztosan állítható legyen: veszélytelen. Úgy vélik, a mellékhatások épp a várandósokat és a kisgyerekeket fenyegetik leginkább. Az ÁNTSZ honlapjára nemrég felkerült információk szerint az előnyök és a kockázatok mérlegelésével az oltó orvosoknak kellene dönteniük arról, ajánlják-e az oltás beadását. A háziorvosok és szülészek egy része oltáspárti, mások inkább nem javasolják az injekciót. Sok tehát az ellentmondás, és ez a helyzet nem könnyíti meg a gyermekük egészségéért amúgy is száz okból aggódó babavárók és kisgyerekes szülők dolgát. Körüljártuk az oltás mellett és ellen szóló érveket.

 

Kockázatok és mellékhatások

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint az oltással elővigyázatosnak kell lenni azoknál a pácienseknél, akik a vakcina összetevőivel, segédanyagaival (a tiomerzállal, a nyomokban visszamaradt tojásfehérjével, formaldehiddel, gentamicinnel, neomicinnel, vankomicinnel és ciprofloxacinnal) szemben túlérzékenyek. A tizennyolc év felettiek körében végzett klinikai vizsgálatok során mellékhatásként elsősorban fájdalom, bőrpír, duzzanat, illetve a szúrás helyén keletkezett heg volt tapasztalható. Egyes beoltottak fáradtságérzetre, illetve rossz közérzetre is panaszkodtak, míg fejfájás, verítékezés, izomfájdalom és láz csak keveseknél lépett lépett fel. A mellékhatásként fellépő reakciók enyhék, rövid lefolyásúak voltak, kezelés nélkül is egy-két napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást egyik résztvevőnél sem tapasztaltak.

 

 

Az influenza és a láz veszélyesebb, mint az oltás

Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-núgyógyász
Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-núgyógyász

Dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szakmai vezetője szerint a kismamákra komoly veszélyt jelent az új vírus, valamint a betegséggel együtt járó magas láz. „A kismamáknál, gyerekeknél a tapasztalatok szerint az átlagosnál súlyosabb lefolyású a betegség, az Egyesült Államokban már nem kevés halálesetről is tudunk. Minden gyógyító-megelőző tevékenységnél, így egy oltás beadásakor mérlegelnünk kell annak várható hasznát a várható szövődményekkel szemben. Kellő számú hazai tapasztalat hiányában azt gondolom, hogy a külföldi adatok alapján a súlyos, nemritkán halálos kimenetelű új típusú influenzafertőzés nagyobb veszélyt jelent a kismamákra nézve, mint a megelőzésre szánt oltóanyag beadása. Érdemes tudni, hogy várandósan a magas láz súlyos esetben akár vetéléshez, koraszüléshez vezethet, de fejlődési rendellenességek is kialakulhatnak miatta – magyarázza a szakember, aki mindenképpen azt ajánlja a kismamáknak: oltassák be magukat. – Minden oltóanyag tesztelése csak a szigorú előírásoknak megfelelően történhet, ezután biztonságosnak tekinthető. A benne levő elölt vírusok önmagukban nem okoznak magzati károsodást, viszont az általuk kiváltott immunválasz nagy valószínűséggel megakadályozza, hogy a kismama később elkapja a betegséget. Ha pedig mégis kitör rajta az influenza, sokkal enyhébb lefolyású lesz, mint oltás nélkül” – érvel dr. Gasztonyi Zoltán. Hozzáteszi: mivel a babát a születése után 6 hónapig még az anyai immunrendszerből kapott védelem óvja a betegségektől, a terhes anyák oltása a születendő gyermeket is védi, épp a legsérülékenyebb első hónapokban. Mindez azonban csak az első trimeszteren már túljutott kismamákra vonatkozik: a babavárás első 12 hetében ugyanis az oltás beadását nem javasolják a szakértők.

Ha pedig egy várandós nő – terhessége bármelyik időszakában – megkapja az influenzát (legyen az akár a szezonális téli influenza, akár az új vírus okozta megbetegedés), az első és legfontosabb dolog, amit tennie kell: a lázcsillapítás és a folyadékpótlás. A paracetamoltartalmú lázcsillapítók általában a babavárás alatt is alkalmazhatók, de erről természetesen az orvosnak kell döntenie. Ha tehát kisbabát vársz, és influenzaszerű tüneteid vannak, mindenképp fordulj a kezelőorvosodhoz. A legjobb, ha egyenesen a terhesgondozást végző nőgyógyászhoz mész, ő tudni fogja, melyik az a lázcsillapító, amelyet beszedhetsz, hogy ne kelljen tartanod a láz károsító hatásától.

Eddig tilos volt, most szabad?

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos
Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos egészen más véleményen van az influenzaoltással kapcsolatban: ő nem tartja elégségesnek az új vírus elleni vakcinával eddig elvégzett teszteket, kevesli a kipróbálásban részt vettek számát, ráadásul nem is pártolja a teljes vírust tartalmazó oltóanyag beadását. „Eddig tilos volt a teljes vírust tartalmazó oltóanyag beadása a 3 éven aluliaknak, kifejezetten műhibának számított – mondja. – Most hirtelen 6 hónapra szállították le a korhatárt. Talán az sem véletlen, hogy az Európai Unió országaiban sehol nem alkalmaznak teljes sejtes vírust tartalmazó vakcinákat, csak hasított (úgynevezett split) vakcinát.” Tény, hogy az oltóanyagot gyártó cég képviselője elismerte: sehol sem előírás, hogy a szert terheseken is tesztelni kellene, ennek ellenére a várandósok oltását az első körben javasolják az egészségügyi hatóságok. Dr. Sebő Zsuzsanna szerint ily módon az sem tisztázott, kinek a felelősségére olthatók a babát várók, és vajon bizonyítható lesz-e később, milyen károsodásokat okozhat, okozott a vakcina. A doktornő megjegyzi: „Nem véletlen, hogy az egészségügyi dolgozók, köztük az orvosok az influenza elleni oltottságban egész Európában a sor végén kullognak. Ugye senki nem gondolja, hogy valamennyien felelőtlenül gondolkodó, tudatlan emberek?” Szerinte az orvost nemcsak arról kell megkérdeznünk, hogy ajánlja-e az oltást, hanem arról is, ő vajon beoltatná-e magát, gyermekeit vagy unokáit az új vírus elleni oltóanyaggal.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top