Életmód

Veszélyesek az antioxidánsok?

Egérkísérletek azt mutatják, hogy a sejtkárosodástól védő antioxidáns étrend-kiegészítők hatása összetettebb, mint eddig gondolták: szedésük inzulin-rezisztenciához vezethet, ezáltal növelheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét - közölték nemrégiben megjelent tanulmányukban ausztrál kutatók.

 „Tanulmányunk szerint a 2-es típusú (felnőttkorinak is nevezett) cukorbetegség korai szakaszában ezeknek az antioxidánsoknak a használata rosszat tesz” – írta közleményében Tony Tiganis, az ausztráliai Monash Egyetem munkatársa, akinek vizsgálati eredményei a Cell Metabolism című szaklapban láttak napvilágot.
Az antioxidánsok a sejteket érő úgynevezett oxidatív stressz ellen lépnek fel azáltal, hogy megelőzik a sejteket károsító szabadgyökök elszaporodását. E hatásuk miatt kedvelt étrend-kiegészítővé váltak. Tiganis kutatási eredményei szerint azonban a kép ennél összetettebb.
Az általa vezetett kutatócsoport 12 héten át nagy zsírtartalmú, ezáltal nagy oxidatív stresszt jelentő étrenden tartotta a kísérleti egereket. A rágcsálók egyik csoportjából hiányzott egy enzim, amely segít megküzdeni az oxidatív stresszel. Megállapították, hogy az enzimhiányos egereknél kisebb valószínűséggel alakult ki inzulin-rezisztencia, amely a cukorbetegség kialakulásának korai jelzője. Amikor azonban antioxidánst adtak az enzimhiányos állatoknak, elveszítették előnyüket, és romlott diabéteszes állapotuk.
Tiganis úgy véli, hogy az oxidatív stressz nem mindig károsítja a szervezetet, előfordul, hogy éppen az ártó enzimek működését gátolja, az antioxidáns adagolása pedig ronthatja ezt a védőhatást. A kutató figyelmeztetett, hogy vizsgálati eredményeik egerekre vonatkoznak, humán tanulmányok még nem készültek a témában.
„Meggyőződésem szerint az egyébként egészséges embereknek nem kellene antioxidánst szedniük, fontosabb lenne, hogy inkább egészségesen étkezzenek, és mozogjanak” – idézi a kutatót a Magyar Távirati Iroda.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top