Életmód

Egyetlen kézmozdulat a boldogságért

A mudrák jótékony hatásukat az egész testet behálózó energiavezetékeken keresztül fejtik ki, melyek végpontja egyrészt a kéz ujjaiban, másrészt a talpon található.

Ezeket a vezetékeket Indiában nádiknak, Kínában meridiánoknak nevezik. Hatásukat tekintve számos mudra létezik: egyesek testi panaszokat orvosolnak, más mudrák stresszcsökkentő hatásúak, vannak mudrák, amelyek növelik az életerőt, illetve a belső béke megteremtésében segítenek. A legtöbb ujjtartás rendkívül egyszerű, feltűnésmentesen gyakorolhatjuk várakozás közben vagy egy hosszú úton, de tanórákon vagy vizsga közben is.

Egyetlen kézmozdulat a boldogságért

Hindu eredet

A mudra szó a szanszkritból származik, és azt jelenti: „pecsét, mely örömöt ad”. A kézmozdulatok célja tehát, hogy örömöt szerezzenek, illetve gyógyítsanak. A keleti kultúrákban ősidők óta alkalmazzák ezeket a szakrális kéztartásokat szertartásokon, illetve gyógyításra. A hindu és buddhista szobrokon is gyakran látható mudrákat formázó kézzel Buddha és az indiai istenek, és nagy jelentőségük volt már a hinduizmus szakrális táncaiban is. Az indonéz táncok ma is alkalmazzák a mudrákat. Érdekes, hogy az észak-, közép- és dél-amerikai indiánok is ismerték a gyógyító kéztartásokat, illetve a kereszténység is használ néhány ősi védelmező és áldást jelképező kézjelet. Sok szobor és kép ábrázolja Krisztust és a szenteket jelentőséggel bíró kéztartással. Általában olyan tanító és védelmező gesztusokat vagy kéztartásokat mutatnak, amelyek áldást, megbocsátást, jóindulatot szimbolizálnak.

 Dhyana mudra – A boldogság kézjele

 

Egyetlen kézmozdulat a boldogságértMudra: Bal kézzel formázz csészét, és helyezd bele a jobb kezed, majd a hüvelykujjakat finoman érintsd össze. Helyezd a kezeidet az öledbe, és tartsd ott lazán.

Fizikai hatása: Komoly nyugtató hatásának köszönhetően minden olyan betegség megelőzésében hatékony, amelyek a stressz hatására alakulnak ki. Érdemes rendszeresen gyakorolni.

Lelki hatása: Ha reggelente végzed, akkor a boldogság csodálatos pillanataiban lehet részed, melyek az egész napodat beragyogják, és erőt adnak a hétköznapokhoz. Ha esténként így meditálsz, akkor pedig ez a mudra bizakodást és nyugodt alvást biztosít a számodra.

Megerősítés: „Minden megvan bennem, ami ahhoz szükséges, hogy boldog legyek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top