Életmód

Fájdalomcsillapító helyett: egy kocka csoki és egy pohár víz!

A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, ugyanakkor megnehezíti, hogy abbahagyjuk az evést - közölték amerikai kutatók a Journal of Neuroscience című szaklapban.

A vízivásnak azonban ugyanilyen hatása van, ráadásul a víz nem hizlal – állítja Peggy Mason és Hayley Foo, a Chicago Egyetem munkatársai, akiket a Magyar Távirati Iroda idéz.
  A kutatók csokoládét vagy vizet adtak a kísérleti patkányoknak, amikor felkapcsolták a ketrecükben lévő izzólámpát. A forró lámpa hatására a rágcsálók evés és ivás előtti állapotukban azonnal elkapták lábukat, ám csokievés vagy vízivás után tompult a fájdalomreakciójuk. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy ilyenkor tovább ettek az állatok.
A vizsgálat eredményét azzal magyarázzák, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik.
Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle. A mostani bőségben azonban, nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve, túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció.
A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja nassolás helyett. „Az evés-ivás fájdalomcsillapító, de nincs szükség ehhez cukorra, a víz is tompítja a fájdalmat” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top