Életmód

Akkor most rákkeltő a mobil, vagy sem?

Elfogultak voltak a mobiltelefonok rákkeltő hatásáról készült kutatások

Az eltérő kutatási módszerek és a szakemberek elfogult nézőpontjai miatt sokszor igencsak megkérdőjelezhető minőségű tanulmányok születtek a mobiltelefonok használatának rákkeltő hatásáról – állapították meg nemrég dél-koreai kutatók.

    A dél-koreai Nemzeti Rákkutató Központban dolgozó Szeung Kvon Mjung vezette kutatás során a szakemberek összesen 23 olyan korábbi tanulmányt vizsgáltak át, melyek a mobiltelefon-használat és a daganatos megbetegedések között próbáltak összefüggéseket kimutatni. A mintegy 37 ezer ember bevonásával készült tanulmányok ugyanakkor mind a módszereik, mind a szakemberek elfogultságát illetően eltérőek voltak.
    Az átfogó vizsgálat során kiderült, hogy a tanulmányok eredményeit nagyban befolyásolta az, hogy ki vezette a kutatást és, hogy mennyire voltak elfogultak a tudósok.  „Sok tanulmányban hatalmas ellentmondásokat találtunk a mobiltelefon-használat és a rákos megbetegedések kialakulása közötti összefüggésekben, amelyek jelentősen lerontották az adott kutatási módszer minőségét” – írták a szakemberek a Clinical Oncology című szaklapban, amelynek cikkét a Magyar Távirati Iroda idézi. A vizsgálat során egyébként nem mutattak ki egyértelmű kapcsolatot a készülékek használata és a rákos megbetegedések bármelyik fajtája között.
    Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának adatai szerint ma világszerte 4,6 milliárd ember használ mobil, vagy más, vezeték nélküli telefont. A részben az Egyesült Államok betegségmegelőzési központja által támogatott legutóbbi tanulmány, mely az agy-, arcideg-, nyálmirigy-, és hererák eseteit vizsgálta, szintén nem mutatott ki jelentős összefüggést a tumorok kialakulása és a mobiltelefonok használata között.
    Mjung és csapata szerint, az a nyolc tanulmány, mely a „legjobb minőségű” módszereket alkalmazta a résztvevők elfogultságának kiküszöbölésére, végül arra a megállapításra jutott, hogy csupán enyhén magasabb a daganat kialakulásának kockázata azok körében, akik használnak mobiltelefont, azokhoz képest, akik soha, vagy csak ritkán teszik ezt. Azok esetében pedig, akik több mint tíz éve használnak mobiltelefont, magasabb a jóindulatú tumorok kialakulásának kockázata.
    Ezzel ellentétben a „gyengébb minőségű” módszerekkel dolgozó kutatások szerint, a mobiltelefont használók körében alacsonyabb a rákos daganatok kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem használnak ilyen készülékeket. Mjung és csapata szerint ezeket az eredményeket a véletlenszerű hibák és az elfogult nézőpontok befolyásolták, valamint az is, hogy a felmérést két, iparban érdekelt csoport készítette.
    A kutatócsoport összességében arra a megállapításra jutott, hogy a vizsgált tanulmányok nem voltak eléggé széles látókörűek a probléma eldöntéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top