Életmód

Durva! Az orvosok kevésbé tisztelik a kövér beteget!

Egy új amerikai felmérés szerint az orvosok kevesebb tisztelettel viseltetnek túlsúlyos pácienseik iránt, mint normál súlyú betegeik iránt. A vizsgálat eredménye felveti azt a kérdést is, hogy vajon ez a hozzáállás a kezelés minőségét is befolyásolja-e.

Az amerikai Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatója, Mary Margaret Huizinga szerint a felmérés ötletét egy diétás klinikán végzett munkája adta: sok páciens ugyanis könnyekben tört ki annak hatására, hogy az itteni orvosok tisztelettel kezelték, és meghallgatták a véleményét.

A kutatáshoz Baltimore 14 orvosi rendelőjében, 238  pácienstől gyűjtöttek adatokat: kérdőíveket töltettek ki velük, amelyben kitértek az orvosi rendelőben szerzett tapasztalatok számos aspektusára. Az eredmény: azok a betegek, akik az orvosok tiszteletlenségéről panaszkodtak, általában magasabb testtömegindexszel rendelkeztek, mint azok a páciensek, akik meg voltak elégedve a bánásmóddal.

A kutatók szerint a rossz bánásmód  eredménye az is lehet, hogy a tiszteletlenül kezelt betegek a későbbiekben igyekeznek elkerülni az egészségügyi rendszert, ez pedig befolyásolhatja az egészségi állapotukat. “A következő lépés annak tisztázása, hogy a tisztelet alacsonyabb szintje befolyásolja-e a túlsúllyal küzdő  betegek kezelésének minőségét” – mondja Huizinga, és hozzáteszi, hogy a túlsúlyos betegek iránti tisztelet kérdését az orvosképzés részévé kellene tenni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top