Életmód

Ha túl sokat játszol, elhízhatsz!

Egy vadonatúj amerikai kutatás szerint a videojátékot játszó amerikai felnőttek nagyobb arányban küzdenek súlyproblémákkal és depresszióval, mint nem játékos kortársaik. A videojátékozó nők depressziósabbnak, míg a férfiak túlsúlyosnak ítélték magukat.

    Az amerikai betegségmegelőzési intézet (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) 500, 19 évesnél idősebb személy részvételével lebonyolított kutatása Seattle-Tacoma körzetében készült. A régió rendkívül jelentős médiapiacnak számít, ráadásul az Egyesült Államokban itt a legmagasabb az internetet használó felnőtt lakosság aránya.
    A felmérés eredményei szerint a résztvevők 45 százaléka állította magáról, hogy aktív videojátékos. A videojátékot játszó felnőttek átlagéletkora a kutatás szerint 35 év. Ez az adat erősen meglepte a kutatókat, mivel sokkal magasabb, mint amire előzetes várakozásaik és korábbi felmérések alapján számítottak.
    A felmérés készítése során a kutatók a lelki egyensúlyra, egészségügyi, fizikai és mentális állapotra kérdeztek rá. Megállapításaik szerint azok körében, akik rendszeresen játszanak videojátékot, magasabb a súly- és egészségügyi problémákkal küzdők, valamint a depresszív lelkiállapotra panaszkodók aránya.
    A kutatók szerint a női játékosok nagyobb arányban számoltak be egészségügyi problémákról és depresszióról, mint nem játékos társaik. A férfi videojátékosok körében pedig magasabb átlagos testtömegindexet (BMI) mértek, ami gyakoribb túlsúlyra utal. Emellett, a kutatók megállapítása szerint a játékos férfiak jobban ragaszkodnak az internethez, mint videojátékot nem játszó társaik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top