A jó hír az, hogy ha igyekszel betartani az egészséges étkezés általános szabályait – vagyis minél több növényi eledelt fogyasztasz, és kerülöd a zsíros, cukros ételeket -, a koleszterinszinted is hamarosan visszatérhet az egészséges tartományba. Van azonban néhány élelmiszer, amelyeket jobb minél kevesebbszer fogyasztani. Íme a problémás finomságok listája:
1. Zsíros tejből készült tejtermékek
A telített zsírok emelik a vérben a „rossz”, LDL koleszterin szintjét. Ezekből a zsírokból pedig rengeteg van az olyan, teljes tejből készült tejtermékekben, amilyen például a fagylalt, vagy a zsíros sajt. Fagyi helyett válassz kevesebb zsírt tartalmazó joghurtos fagyit, a zsíros, brie-típusú sajtokat pedig cseréld zsírszegény sajtra.
2. Húskészítmények
Bacon-szalonna, kolbász, felvágott: mind az ereket eltömő telített zsírok kifogyhatatlan forrásai. Ha valami egészségesebbet szeretnél a kenyeredre tenni, keresd a csirke- vagy pulykamellsonkát.
3. Sült krumpli a gyorsétteremből
A dietetikusok rémálma, mivel a gyorsétkezdék legtöbbje még mindig hidrogénezett növényi olajban süti a burgonyát. Ez a sütőzsiradék pedig bővelkedik a rettegett transzzsírokban, amelyek nemcsak az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét emelik a vérben, hanem ugyanakkor a HDL, a „jó” koleszterin szintjét is csökkentik.
4. Trópusi olajok
A trópusi zsiradékok, mint a pálma- vagy kókuszolaj, növényi olaj létükre tele vannak egészségtelen telített zsírsavakkal. Bármilyen jónak és egzotikusnak tűnnek, jobban jársz, ha sütéshez-főzéshez inkább olíva-, repce-, vagy napraforgóolajat használsz.
5. Sütik
Az előre csomagolt sütiféleségekben, a cukrászsütikben, de akár még az otthoni édességekben is előfordulhatnak transzzsírok. Ha pedig ettől félve nem margarinnal készíted a finomságokat, a bennük levő vaj miatt akkor is tele lehetnek telített zsírsavakkal. Nem kell teljesen kiiktatnod a desszertet az étrendedből, de amikor csak lehet, válassz inkább zsírszegény sörbetet, gyümölcssalátát, és csak néha kerüljön a tányérodra valamilyen sütemény.