Életmód

A HPV-oltás óvatosabbá teszi a lányokat!

Egy nemrég elvégzett brit felmérés szerint a tizenéves lányok közel 80 százalékát óvatosságra inti a szexben a HPV-oltás.

Az első olyan kutatás, amely a Humán Papillomavírus elleni oltással kapcsolatban a szülők véleménye helyett inkább a tizenéves lányokéra összpontosított, megcáfolta a konzervatív szülői csoportok véleményét. Korábban ugyanis sokan attól tartottak, hogy a méhnyakrákot is okozó, nemi úton terjedő vírus elleni védőoltás beadatása után a lányok hajlamosabbak lesznek korábban és felelőtlenebbül elkezdeni a nemi életet. A tanulmány ezzel szemben arra az eredményre jutott, hogy az oltás valójában rávilágít arra: a szex veszélyekkel is járhat.

A Manchesteri Egyetem felmérése során megkérdezett 500, 12-13 éves lány (akiknek még a HPV-oltás általánosan hozzáférhetővé válása előtt felajánlották a vakcinát) 79 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az oltás felhívta a figyelmüket az esetleges veszélyekre. Csupán a lányok 14 százaléka mondta azt, hogy elképzelhető, hogy a vakcina nyújtotta védettség tudatában több kockázatot vállal majd a szexben.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a szülők együttműködése rendkívül fontos az oltási program sikere szempontjából: azoknak a lányoknak a 42 százaléka, akik szülei visszautasították a vakcinát, szíve szerint beadatta volna magának az oltást. A beoltottaknak viszont csupán 10 százaléka mondta, hogy ha az ő kezében van a döntés, kihagyta volna a lehetőséget. A visszatartó erő a legtöbb esetben a tűtől és a fájdalomtól való félelem volt, de jó néhány lány hallott különféle híreszteléseket is az oltás esetleges mellékhatásairól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top