Életmód

Szuperzsepi mutatná ki az influenzavírust

Német kutatók olyan zsebkendő kifejlesztésén dolgoznak, amely megmondaná egy tüsszentésről, hogy van-e benne influenzavírus.

A kendőbe épített bioszenzorok a tüsszentést követően színbeli változásukkal mutatnák ki a vírus jelenlétét, így az illető azonnal értesülne arról, hogy komolyabb betegsége van-e, amellyel ajánlott azonnal orvoshoz fordulnia, vagy csak épp megfázott – magyarázta Frank Bier, a potsdami Frauenhofer Bio-orvoslási Módszertani Intézet kutatója a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

A végső cél, hogy az ezzel kapcsolatos projektek, amelyek 14 millió euró támogatásban részesülnek, öt éven belül piacra dobható eredménnyel záruljanak – írja a Magyar Távirati Iroda. A kutatási munkálatokból 14 partner veszi ki a részét – állami kutatóintézetek, főiskolák és vállalkozások egyaránt. Eddig már öt vállalkozás jelezte érdekeltségét a „high-tech zsebkendő” gyártásában, amely Bier ígérete szerint jutányos áron mindenki számára hozzáférhető lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top