A búzacsíra valóságos csodafegyver a tányérodon: rengeteg benne az erőteljes antioxidáns hatásáról ismert E-vitamin, amely megakadályozza a sejtek idő előtti öregedését, és véd a szabad gyökök egyéb károsító hatásai ellen, épp ezért a daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Egészséges zsírsavakban is bővelkedik, amelyek a szív és az érrendszer egészségéről gondoskodnak. Lecitin-tartalma ráadásul csökkenti a vér koleszterinszintjét: egy amerikai kutatás szerint azoknál a magas koleszterinszinttel élő embereknél, akiknek napi 20 g búzacsírát adtak a táplálékukhoz, 3 hónap után 7 százalékkal alacsonyabb koleszterinszintet mértek
Vitaminjai, nyomelemei is a kiegyensúlyozott fogyókúrás étrend egyik fontos összetevőjévé teszik: a molibdén például a szénhidrátok és a zsír energiává alakításában játszik szerepet, a foszfor az összpontosításra való képességet segíti, de kalcium és vas, illetve a B-vitamincsalád tagjai is megtalálhatók benne. Fehérjetartalma szintén értékes táplálékká teszi, az ételeinkhez adva pedig arról is gondoskodik, hogy a tápanyagok optimális módon szívódjanak fel a szervezetben.