Életmód

Ne félj a zsiradéktól: válassz jól!

Bár a fogyókúrák korában ez eretnek kijelentésként hangozhat, a zsírtól egyáltalán nem kell félni: a zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az energiát - lényegesen többet, mint a szénhidrátokból - energiaszükségletünk 30 százalékát a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni. Ugyanakkor érdemes figyelmet fordítanunk a különböző zsírsavak és más tápanyagok optimális egyensúlyára is - különösen igaz ez a fejlődésben levő gyermekek étrendjének összeállításánál.

Bár a lelkes fogyókúrázók időnként az ellenkezőjét állítják, zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, hanem többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. Ám a legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból – amelyek lehetnek növényi eredetű telítetlen és állati eredetű telített zsírsavak -, milyen mértékben fogyasztunk. Fontos az is, hogy a zsírsavak aránya egyensúlyban álljon az egészséges étrend más összetevőivel is.

Fogyassz egészséges zsírokat!

Zsír helyett használj növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, kukoricacsíra-, tökmagolajat, hidegen sajtolt olajakat), vaj helyett csökkentett zsírtartalmú margarint, vajkrémet. Kerüld a nagy zsírtartalmú salátaönteteket, inkább a kefires, joghurtos, ecetes, olívaolajos öntetekkel locsold meg a salátádat. A bő zsírban való sütés helyett párolj, süss roston, használj alufóliát és sütőzacskót, a sovány húsokat pedig minimális olaj használatával teflon edényben süsd át. Bár a növényi és állati eredetű zsiradékok energiatartalma megegyezik, a növényi olajok zsírsavösszetételük miatt jóval értékesebbek a szervezet számára.

A gyerekek étrendjében az elfogyasztott zsírsavak mennyisége, minősége mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy a főbb élelmiszercsoportokból megfelelő arányban fogyasszanak. Azaz táplálkozásuk alapját a rostokban gazdag gabonafélék jelentsék, ez után sorrendben a legnagyobb mennyiséget a zöldség- és gyümölcsfélék tegyék ki, majd a tej és tejtermékek és a húsok, húskészítmények következzenek. Végül, a legkevesebbet, a szervezet számára kisebb mennyiségben szükséges, zsiradékban gazdag ételféleségekből és az édességekből ajánlott fogyasztani. A zsírsavak mellett elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a fejlődésben levő gyermekek táplálkozásában a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, ásványi anyagok és vitaminok is. A megfelelő zsiradékok fogyasztásán kívül ezeknek a tápanyagoknak az optimális egyensúlya adja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás alapjait, amire minden gyereknek elengedhetetlen szüksége van. A gyerekek egészséges táplálásáról még több információt találsz a  www.nagyranovok.hu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top