Életmód

9 tipp a boldog, stresszmentes hétköznapokért

Úgy érzed, hiába keresed a boldogságot? Megmutatjuk, hogyan találhatsz rá – önmagadban!

Mindenki a boldogságot keresi, de sokan úgy érzik, akárhogy futnak utána, nem akarja bevárni őket. Pedig nem is biztos, hogy kergetni kellene: néha jobb megállni, és magunkba nézni. A boldogság forrása ugyanis belül van – mondják a pszichológusok és a spirituális tanítók. Hallgass rájuk, építsd be a következő 9 lépést az életedbe!

A mindennapokban

Úgy érzed, túlságosan is gyorsan szalad az idő? Mindig feszült vagy? Ennek az az oka, hogy túl sokat gondolsz a múltra és a jövőre. A legjobb, ha megpróbálsz a korábbinál tudatosabban jelen lenni az életedben.

9 tipp a boldog, stresszmentes hétköznapokért

 

1. Élj a mában!

Tudj meg még többet a stresszről a WellnessCafén:
Stresszteszt: Mennyire van veszélyben a szíved? »
Szíved bánja a stresszt, dühöt, depressziót! »
3 különleges zsírégető, stresszoldó mozgásforma »

A stressz és az aggódás elleni legjobb lépés, ha csakis a mában élsz. Jon Kabat-Zinn, az egyik legünnepeltebb spirituális tanító, aki a tudatosság és a jelenben élés fontosságára tanítja hallgatóit és olvasóit, azt mondja, hogy aki gyorsan kapkodja be az ételét, és egyik feladattól a másikig hajszolja magát, az este azzal az érzéssel fekhet le, hogy végül semmivel sem végzett. Aki viszont igyekszik egyszerűen az adott pillanatban élni, annak könnyebb lesz az élete. Próbáld ki az egyik gyakorlatát: ülj le, csukd be a szemed, és figyeld a gondolataidat három percig. Hányszor foglalkoztál három perc alatt a múlttal vagy a jövővel? Ahányszor csak visszatérnél ehhez a körforgáshoz, kapcsold ki a belső „rádiót”!

2. Hallgass a testedre!

Ahhoz, hogy elcsendesíthesd a folyton zajongó belső monológot, a legjobb trükk, ha odafigyelsz a testedre. Ha tudatosan érzékeled mindazt az információt, amellyel az öt érzékszerved ellát, máris visszazökkentél az adott pillanatba. Ezt a legegyszerűbb hétköznapi mozdulatok közben is megteheted: mosogatás közben például érezd a meleg víz érintését a kezeden, vagy a krémét, miközben este az arcodat krémezed. Hallgasd a zöldségek hangját, miközben hámozod őket, vagy merülj el a készülő étel látványában, illatában. Ha minden feladatodat igyekszel szívvel-lélekkel végezni, meglátod, sokkal kevesebb lesz a nemszeretem házimunka is!

9 tipp a boldog, stresszmentes hétköznapokért

 

3. Törd meg a rutint!

Ők is így csinálják!
Öltözz úgy, ahogy szeretnél: Maria Sarapova teniszező elég bátor ahhoz, hogy megszegje a tenisz klasszikus öltözködési szabályait, és színes vagy akár fekete teniszruhát vegyen fel az előírásos fehér helyett. 

A mindennapok feladatai, szokásai biztonságot adnak, ugyanakkor megnehezítik, hogy teljes szívvel befogadd az újdonságokat. Ne félj néha megtörni a rutint: menj új útvonalon munkába, válassz más napszakot a bevásárlásra, próbálj ki néhány új receptet a konyhában. Így az agyad és a lelked felkészül arra, hogy nyitottan fogadd az újdonságokat, és hozzásegít, hogy az élet apró örömeit egy-egy kis csodaként éld meg.

A családban

A családoddal és a szeretteiddel töltött idő minden síkon gazdagítja az életed, de sajátos konfliktusokat is teremthet. Tegyél róla, hogy ezek a pillanatok csak a jó érzésekről szóljanak!

9 tipp a boldog, stresszmentes hétköznapokért

 

4. Add át magad a szerelemnek!

Veled is előfordult már, hogy hiába szeretted volna élvezni a romantikát, a fejedben folyton előtörtek a munkahelyi problémák képei, rosszabb esetben a bevásárlólista? Ha legközelebb ezt tapasztalod, kérd meg a kedvesed, hogy masszírozza meg a fejedet, apró köröket leírva az ujjaival. Tegye a mutató- és a középső ujját a fül fölötti pontra, ahol a „csend pontja” található, és tartsa ott mozdulatlanul néhány másodpercig. Figyelj a társad légzésére, és igyekezz felvenni annak ritmusát, miközben a fejed és az ujjak találkozására koncentrálsz.

Ha az este az ágyban ér véget, és egy pillanatra kizökkensz a meghitt hangulatból, csukd be a szemed, és igyekezz csakis az érzéseidre koncentrálni. Meglátod, azonnal elfelejtesz minden nem oda való gondolatot!

5. Figyeld meg a fájdalmat!

A szép és boldog pillanatokat igyekezz megragadni, a fájdalmasaktól azonban igyekezz egy kis távolságot tartani. Azonosítsd, mit érzel! Dühös vagy? Szomorú? Kiábrándult? Ha úgy érzed, most már soha semmi nem lesz olyan, mint régen, megnyugtathatunk: a heves érzelmeknek is megvan a maguk „szavatossági ideje”, amely egyszer csak lejár. Figyeld az érzelmeidet ítélkezés nélkül. Akár egy egytől tízig terjedő skálán is elhelyezheted, mennyire súlyos a helyzet. Ha eluralkodnak rajtad az indulatok, egy ideig koncentrálj a légzésedre. Ez az egyik leghatásosabb nyugtató. Ha visszanyered az egyensúlyod, hamarabb megérted majd a saját reakcióidat.

6. Tanulj a gyerekektől!

Ők is így csinálják!
Segíts a rászorulókon: Marcia Cross és Teri Hatcher, a Született feleségek sztárjai szívesen vesznek részt jótékonysági akciókban. Legutóbb például az afrikai gyerekeknek gyűjtöttek játékokat.

A kicsik még képesek erőlködés nélkül megélni minden pillanatot. Amikor játszanak, egészen elmerülnek benne. Ha vidámak, nevetnek, ha szomorúak, sírnak, gondolkodás és méricskélés nélkül. Minden új élményt lelkesen és csodálkozva közelítenek meg, és nem akarnak másmilyennek mutatkozni, mint amilyenek valójában. A titkuk a frissesség: neked is segíthetnek visszanyerni kreativitásodat, amelyről azt hitted, már elvesztetted a mindennapokban. Úgy adhatod meg a gyerekeidnek azt a biztonságot, amelyre vágynak, ha hagyod, hogy megtanítsanak a görcsöléstől mentes életre: így lesz belőlük is kiegyensúlyozott felnőtt.

9 tipp a boldog, stresszmentes hétköznapokért

A munkahelyen

Nem szívesen jársz be a munkahelyedre, a kollégák egy része nem szimpatikus? Érdemes megszépíteni ezeket a perceket, hiszen életünk jó nagy részét az íróasztal mellett töltjük el.

7. Győzd le a nehéz pillanatokat!

A felmondástól való félelem vagy a kollégák irigysége mind-mind komoly munkahelyi stresszforrás, de ilyenkor is érdemes megőrizned a higgadtságodat. Ülj le (az is elég, ha a számítógép előtt ülsz, és becsukod a szemedet), és lélegezz mélyeket, egészen a hasadba, ahol a keleti filozófiák szerint a test energetikai központja található. Csak a pillanatra koncentrálj, ne akarj megváltoztatni semmit. Ne ismételgesd magadban, mennyire utálod ezt a munkát, inkább figyeld az érzéseidet, ahogy jönnek és távoznak, mintha egy patakot figyelnél. Ez az egyszerű gyakorlat nemcsak akkor segít, ha dühös vagy, és nem szeretnél a kollégáid előtt kitörni, hanem akkor is, ha a saját belső monológod folyton elvonja a figyelmedet a feladataidról. Nem tudsz koncentrálni? Azonosítsd, milyen negatív érzelmek lopják az energiádat. Mielőtt nekifognál a soron következő munkának, igyekezz megszabadulni tőlük a légzőgyakorlat segítségével.

8. Kezdd a napot gondoskodással!

Ajándékozd meg magad egy napkezdő rituáléval: tegyél egy szál virágot az íróasztalodra átlátszó üvegvázában. Minden napot kezdj azzal, hogy lecseréled rajta a vizet, amely átlátszóságával a könnyedséget, a derűt jelképezi. Bár néhány nap után a virág hervadni kezd, a gondoskodás szertartása felkészít az előtted álló napra, és abban is segít, hogy elfogadd: a természetben változnak a dolgok. Így lazábban állsz majd neki a nemszeretem feladatoknak is.

9 tipp a boldog, stresszmentes hétköznapokért

9. Fejleszd az intuíciódat!

Ők is így csinálják!
Csevegj a kollégákkal! Tanulj a Szex és New York sztárjaitól, Kristin Davistől és Sarah Jessica Parkertől. Ők ugyanis szívesen oldják laza csevegéssel a stresszt a forgatások szünetében. 

Az, hogy a jelenben élsz, nem jelenti azt, hogy céltalanul lődörögsz végig minden napot. Nemcsak a munkában, hanem az egész életedben fontos, hogy legyenek céljaid. Az intuíció, vagyis az a bizonyos belső hang is sokat segíthet, hogy rátalálj a valódi helyedre a világban, és kreatívan oldd meg a problémáidat. Ha szokásoddá válik, hogy a nap egy bizonyos szakában rászánsz pár percet az elcsendesedésre, a jelen és az érzéseid figyelésére, hamarosan észreveszed, hogy az eddigieknél is jobban segítenek a megérzéseid.

Te hogyan küzdesz meg a stresszel?

Mindenkinek egyéni „programja” van a stresszel való megküzdésre: van, akit az optimizmusa segít, van, aki jól alkalmazkodik a környezet változó feltételeihez, van, akit az empátiája vagy a leleményessége lendít át a nehéz helyzeteken. Az Art of Coping program a „lelki immunrendszernek” ezeket az összetevőit képes felmérni és fejleszteni. A személyre szabott program világosan megmutatja, melyik megküzdési stratégiát lehetne még magasabb szintre hozni, és azt is, mi ennek a módja. „Meg kell vizsgálnunk például, hogy a mindennapokban melyik az a stresszkeltő helyzet, amelyen azonnal változtatni lehet – mondja Kaposi Kálmán szervezeti tanácsadó, a program egyik kitalálója. – A hozzánk forduló ügyféllel együtt megtaláljuk azokat a lépéseket, amelyek rövid idő  alatt elvezetnek a változáshoz, majd ezen a vonalon továbbhaladva más helyzeteket is megoldunk, más megküzdési stratégiákat is erősítünk.” További információ: www.aok.hu 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top