A migréntől szenvedők gyakran bármit megtennének, hogy elkerüljék a bénító fejfájásrohamot. Ám sokan nem sejtik, hogy számos étel képes előidézni a szenvedést. Ezek általában tiramint, egy az ételekben található aminosavak lebomlásánál keletkező anyagot tartalmaznak. A fermentált, erjesztett, vagy hosszú ideig tárolt étkekben több a tiramin, mint a friss ételekben.
Lássuk tehát a tiltólistát: mi ne kerüljön a tányérodra vagy a poharadba, ha hajlamos vagy a migrénre:
1. Alkohol: vörös bor, sherry, sör és társai.
2. Koffeintartalmú italok: kávé, kóla (legfeljebb napi 2 csészével fogyassz belőlük).
3. Csokoládé.
4. Érlelt sajtok.
5. Adalékanyagok: pl. nátrium-glutamát a kínai ételekben, szulfitok az aszalt gyümölcsökben, nitritek a húsokban és aszpartam az édesítőszeres italokban.
6. Füstölt, szárított, sózott húsok: pl. füstölt hering, kolbászfélék.
7. Egyes zöldségek: pl. a savanyú káposzta vagy más savanyúságok.
8. Diófélék: pl. mogyoró, földimogyoró, földimogyoróvaj, szezám- és tökmag.
9. Egy napnál régebbi maradékok.
Ha rá akarsz jönni, mi okozza a fejfájásodat, vezess fejfájásnaplót: írd le, mikor kapott el a migrén, és mit ettél előtte. Majd töröld az étrendedből a felsorolt élelmiszereket, és figyeld, van-e változás. Két hónap múlva kéthetente vigyél vissza az étrendedbe egy ételt a listáról – csak egyet, és persze csak olyat, amit szeretsz. Ha nem idéznek elő változást, akkor nem vagy rájuk érzékeny. A fejfájás-naplód eredményeiről számolj be az orvosodnak!