Életmód

9 dolog, amit kerülnöd kell, ha migréned van

A vörösborról és a csokiról régóta tudjuk, hogy képesek migrénes rohamot előidézni az arra hajlamosaknál. Ám nemcsak ezek az ételek veszélyesek, ha gyakran van erős, csillapíthatatlan fejfájásod.

A migréntől szenvedők gyakran bármit megtennének, hogy elkerüljék a bénító fejfájásrohamot. Ám sokan nem sejtik, hogy számos étel képes előidézni a szenvedést. Ezek általában tiramint, egy az ételekben található aminosavak lebomlásánál keletkező anyagot tartalmaznak. A fermentált, erjesztett, vagy hosszú ideig tárolt étkekben több a tiramin, mint a friss ételekben.

Lássuk tehát a tiltólistát: mi ne kerüljön a tányérodra vagy a poharadba, ha hajlamos vagy a migrénre:

1. Alkohol: vörös bor, sherry, sör és társai.

2. Koffeintartalmú italok: kávé, kóla (legfeljebb napi 2 csészével fogyassz belőlük).

3. Csokoládé.

4. Érlelt sajtok.

5. Adalékanyagok: pl. nátrium-glutamát a kínai ételekben, szulfitok az aszalt gyümölcsökben, nitritek a húsokban és aszpartam az édesítőszeres italokban.

6. Füstölt, szárított, sózott húsok: pl. füstölt hering, kolbászfélék.

7. Egyes zöldségek: pl. a savanyú káposzta vagy más savanyúságok.

8. Diófélék: pl. mogyoró, földimogyoró, földimogyoróvaj, szezám- és tökmag.

9. Egy napnál régebbi maradékok.

Ha rá akarsz jönni, mi okozza a fejfájásodat, vezess fejfájásnaplót: írd le, mikor kapott el a migrén, és mit ettél előtte. Majd töröld az étrendedből a felsorolt élelmiszereket, és figyeld, van-e változás. Két hónap múlva kéthetente vigyél vissza az étrendedbe egy ételt a listáról – csak egyet, és persze csak olyat, amit szeretsz. Ha nem idéznek elő változást, akkor nem vagy rájuk érzékeny. A fejfájás-naplód eredményeiről számolj be az orvosodnak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top